Η εκατόμβη νεκρών εργατών στο ανθρακωρυχείο της Μαγνησίας στην Τουρκία μπορεί να είναι η “πολιτική ταφόπλακα” του Ταγίπ Ερντογάν; Είναι πολύ πιθανό.
Η φωτογραφία του Ερντογάν είναι από τον τόπο της τραγωδίας τραβηγμένη από το Reuters. Η θλίψη του δεν είναι εύκολο να χειραγωγήσει την δικαιολογημένη οργή συγγενών ,συναδέλφων των νεκρών αλλά και όλων σχεδόν των τούρκων πολιτών.
Το κύμα αντιδράσεων γίνεται όλο και πιο έντονο όσο οι ώρες παιρνούν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Τα τουρκικά συνδικάτα κατηγορούν ήδη την κυβέρνηση για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας και καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων.
Οι καταγγελίες για πιθανή διαπλοκή της κυβέρνησης Ερντογάν με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα ορυχεία χωρίς να τηρούν κανένα κανόνα ασφαλείας, είναι θέμα ωρών να ακουστούν. Κανείς δεν ξεχνά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απέρριψε μόλις τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα τουρκικά ορυχεία.
Ο τοπικός εισαγγελέας άρχισε ήδη έρευνα για την τραγωδία και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, το χειρότερο που θρηνεί μέχρι σήμερα η Τουρκία, μετά την καταστροφή του 1992 στα ορυχεία του Ζόνγκουλντακ στη Μαύρη Θάλασσα με τους 263 νεκρούς.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την διεξαγωγή συζήτησης στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τις συνθήκες ασφάλεια στα ορυχεία, την οποία ζητούσε τον Μάρτιο.
Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα «σφαγή» των εργαζομένων. «Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο.
Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991.
Ο Ερντογάν μπορεί να έδειξε ότι άντεξε πολιτικά μετά από τις διαδηλώσεις και την βίαιη καταστολή τους σ΄ όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών τον κράτησε όρθιο. Μόνο που αυτό το απότελεσμα τον έκανε ακόμη πιο αυταρχικό και αλαζόνα.
Οι εκατοντάδες νεκροί εργάτες στην Μαγνησία όμως είναι ένα χαστούκι που δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει, αν αποδειχτούν έστω και οι μισές από τις καταγγελίες που έχουν μέχρι στιγμής γίνει.
Διαβάστε ακόμη: