Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ζuzana! Αυτό το ελκυστικό γυναικείο όνομα μπορεί από μόνο του να επιβεβαιώσει το οργιώδες πάρτυ που γινόταν στους εξοπλισμούς την περίοδο 1996 – 2004. Είναι η ιστορία των σλοβακικών πυροβόλων που ο Άκης Τσοχατζόπουλος αγόρασε αγνοώντας τελείως όλες τις αρνητικές εισηγήσεις των στρατιωτικών. Και όταν το ΓΕΣ αρνήθηκε να τα παραλάβει και να τα εντάξει στο δυναμικό του στρατού, ο Τσοχατζόπουλος τα έστειλε στην Κύπρο που σε πολλές περιπτώσεις είχε μετατραπεί σε “χωματερή όπλων”!
Η ιστορία των Ζuzana είναι απίθανη.
Ιανουάριος 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος ταξιδεύει για Σλοβακία. Ταξίδι … “στρατιωτικής διπλωματίας”. Έχει ήδη κανονιστεί να γίνει επίδειξη ενός πειραματικού πυροβόλου που ούτε ο σλοβακικός στρατός δεν είχε προμηθευτεί. Είναι το περίφημο Ζuzana.
Γι΄ αυτό το λόγο ο Σμπώκος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με έγγραφό του ζήτησε από το ΓΕΣ να συμμετάσχουν στο ταξίδι και δύο αξιωματικοί του πυροβολικού. Το ΓΕΣ αν και δεν είχε εκφράσει καμία επιθυμία για προμήθεια πυροβόλων έστειλε τους δύο αξιωματικούς.
Η επίδειξη στη Σλοβακία ήταν ένα ανεπανάληπτο φιάσκο! Τα έγγραφα που δημοσιεύει το Onalert είναι από την αξιολόγηση που έκαναν οι αξιωματικοί . Οι βολές επίδειξης …απέτυχαν να γίνουν ! Για την ακρίβεια αναφέρουν:
“…Εβλήθησαν δύο βλήματα εναντίον στόχου σε απόσταση 500 μέτρων ανεπιτυχώς. Κατόπιν επαναλήφθηκε η διαδικασία όπου εβλήθησαν άλλα τρία βλήματα με αποτέλεσμα να βληθεί ο στόχος από το τελευταίο (τρίτο βλήμα)”
Κι άλλες βολές που έγιναν είχαν την ίδια τύχη . Απέτυχαν.
Γραφουν οι αξιωματικοί:
“ Η πρώτη βολή εκτελέστηκε σε βεληνεκές 14.700 μ. … Από τα προβλεπόμενα τέσσερα βλήματα εβλήθησαν μόνο δύο λόγω βλάβης του πυροβόλου η οποία δεν κατέστη δυνατό να επισκευασθεί στο πεδίο...Τα δύο βλήματα που εβλήθησαν και που έπρεπε να διαρραγούν στο ίδιο σημείο είχαν απόκλιση κατά διεύθυνση 150 μ. και κατά βεληνεκές 200 μ. μακρότερον του στόχου”.
Επιπλέον όλα του στα “σκοπευτικά” όργανα ήταν σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με δεδομένα …του Συμφώνου της Βαρσοβίας!
Ο Τσοχατζόπουλος και ο Σμπώκος όμως επιμένουν. Στις 21/11/1998 δεύτερη επιτροπή πάει για αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα είναι …χειρότερα!
Ο Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, ο οποίος τώρα με την κατάθεση Ευσταθίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση της διακίνησης μαύρου χρήματος, στριμώχθηκε πάρα πολύ άσχημα ώστε να αποδεχτεί τα άχρηστα Zuzana.
Για να βγει από τη δύσκολη θέση με έγγραφό του ζητά:
•Να γίνει συναξιολόγηση του συγκεκριμένου πυροβόλου με άλλα της ίδιας κατηγορίας υπό το πρίσμα κόστος -αποτελεσματικότητα
•Να γίνει εξέταση της αναγκαιότητας-σκοπιμότητας εκσυγχρονισμού των υπαρχόντωνπυροβόλβν ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά όμοια μ΄ αυτά της νέας γενιάς. Δηλαδή έλεγε ευθέως μην πετάτε τσάμπα λεφτά.
Όμως το δίδυμο Άκης – Σμπώκος ήταν απτόητο αφού η δουλειά ήταν ήδη κλεισμένη. Προχώρησαν στην αγορά 12 πυροβόλων που κόστιζαν 30 εκατομμύρια δολάρια!
Και το πιο παράδοξο; Την ίδια εποχή που έκλεισαν άρον άρον την αγορά των αποδεδειγμένα άχρηστων Zuzana κλείνει και η αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000,για τα οποία ήδη έχει προφυλακιστεί ο Δημήτρης Παπαχρήστος για μίζες!
Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε με …πολλά πυροβόλα 155 τα οποία προφανώς δεν τα χρειάζονταν όλα. Και σίγουρα δεν χρειάζονταν τα Zuzana. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του σκανδάλου θα αναφέρουμε ότι την ίδια εποχή η Τουρκία ήθελε επειγόντως πυροβόλα 155. Έκανε μελέτη και εύκολα βρήκε ότι τα γερμανικά PZH 2000 που δεν μπορούσε να αγοράσει λόγω του εμπάργκο που τότε υπήρχε προς τη Τουρκία απο τη Γερμανία, τα κατασκεύαζε και η Κορέα με διαφορετική ονομασία (Κ9) και αγόρασαν 300 (!) σε τιμές πολύ πολύ χαμηλότερες από τις ελληνικές! Για να καταλάβετε πόσο φθηνότερα αρκεί να παραθέσουμε τα ποσά:
•Η Ελλάδα πλήρωσε για 24 PZH 2000 από τη Γερμανία 67,2 δις δρχ. 2,8 δις ανά πυροβόλο
•Η Τουρκία για 300 ίδια πυροβόλα από τη Κορέα προς 1,5 δις ανα πυροβόλο! Και επιπλέον απαίτησαν και πηραν τις εργασίες συναρμολόγησης στην Τουρκία.
Πως βρέθηκαν στη Κύπρο
Παρά τις 30 αρνητικές παρατηρήσεις των στρατιωτικών που αξιολόγησαν τα Zuzana -μεταξύ των οποίων και ο μετέπεπιτα Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης- παρά τα όχι του τότε Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη η αγορά ολοκληρώνεται . Και ο Παναγιωτάκης αποστρατεύεται. Ο φάκελος της αγοράς των Zuzana έχει μείνει στο γραφείο του μήπως και ξεχαστεί. Ακόμη και ο διάδοχός του τα απορρίπτει! Κι όμως η σύμβαση υπογράφεται. Τα πυροβόλα Zuzana όμως δεν παραλαβάνονται ποτέ από τον ελληνικό στρατό. “Αξιοποιώντας” το ακόμη ζωντανό Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου ο Άκης και ο Σμπώκος τα στέλνουν στην Κύπρο …για την άμυνά της! Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ!
Τα έγγραφα:
Διαβάστε ακόμη:
Εξοπλισμοί – Μίζες: «Νόμους έχουμε η εντιμότητα μας λείπει» – Τι λέει ένας μάχιμος στρατηγός
«Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θα γλιτώσει από τις μίζες» γράφουν οι Γερμανοί