Τα όπλα έχουν σιγήσει στην Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κάιρο.
Η εκεχειρία, η οποία είναι προϊόν αιγυπτιακής και αμερικανικής διαμεσολάβησης, ετέθη σε ισχύ χθες το πρωί και έχει διάρκεια 72 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι δύο εμπόλεμες πλευρές, με θέσεις διαμετρικά αντίθετες, οφείλουν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε χθες το βράδυ στο Κάιρο, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Ολες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου παραβιάσθηκαν, ωστόσο η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα ευνοεί την τήρηση της παρούσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες.
Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.
Με αυτοκίνητα και κάρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές για να δουν εάν τα σπίτια τους έμειναν όρθια.
Στην περιοχή του Μπέιτ Χανούν, ο Ραφάτ αλ-Μάσρι, πατέρας πέντε παιδιών δεν βρήκε παρά ερείπια. «Δούλεψα σαράντα χρόνια για το σπίτι αυτό. Καταστράφηκε τελείως. Δεν έμεινε τίποτε».
Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομία Ταϊσίρ Αμρο.
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη εδώ και έναν μήνα στη Δυτική Οχθη του Παλαιστίνιου Χοσάμ Καουάσμεχ, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως ο εγκέφαλος της απαγωγής και της δολοφονίας των τριών νεαρών Ισραηλινών τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που πυροδότησε τον κύκλο της βίας που οδήγησε στην έναρξη της ισραηλινής επίθεσης με στόχο την εξουδετέρωση του δικτύου των τούνελ που επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους να οργανώνουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε λόγο για την έναρξη «ευρέος φάσματος διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κάιρο.
Με περισσότερο μαξιμαλιστική διάθεση, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν «πιθανότατα» στις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να συζητήσουν με την ευκαιρία αυτή «κρίσιμα και περισσότερο μακροπρόθεσμης εμβέλειας θέματα». «Πώς θα σταματήσουμε αυτές τις ρουκέτες, πώς θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας και πώς θα προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο BBC, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσουν να επιλύσουν με την ευκαιρία αυτή «το θέμα των δύο Κρατών».
Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα, εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν στιβαγμένοι 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.
Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.
Στο Λονδίνο, βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να εντείνει την πίεση επί του Ισραήλ για την άρση ορισμένων περιορισμών στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τους «δυσανάλογους και αντίθετους με το διεθνές δίκαιο», σε εισήγηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική παραίτηση χθες της υφυπουργού Εξωτερικών Σαγίντα Ουάρσι, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τη Γάζα, την οποία θεωρεί «ως στερούμενη ηθικού ερείσματος».
Στη Βρετανία, η φιλανθρωπική μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα εκατοντάδων παιδιών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με τη μορφή ολοσέλιδων καταχωρήσεων στα σημερινά φύλλα των βρετανικών εφημερίδων.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 430 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις 8 Ιουλίου που μαίνονται οι συγκρούσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Τζάστιν Φόρσαϊθ δήλωσε ότι οι καταχωρήσεις «αποκαλύπτουν την ωμή πραγματικότητα» στη Γάζα.
«Το να βλέπει κάποιος τα ονόματα παιδιών, ορισμένα ηλικίας μόλις λίγων μηνών, να είναι γραμμένα με έντονα μαύρα γράμματα αποκαλύπτει τις διαστάσεις της τραγωδίας που ζουν τα παιδιά στη Γάζα. Ο θάνατος ενός παιδιού είναι ήδη υπερβολικός, 373 νεκρά παιδιά είναι κάτι εξοργιστικό που σπιλώνει τη συνείδηση του κόσμου. Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα και το Ισραήλ και δημοσιεύοντας αυτά τα ονόματα υπενθυμίζουμε στον κόσμο την επείγουσα ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις για μία μόνιμη εκεχειρία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα θυσιαστούν άσκοπα άλλες παιδικές ζωές», είπε ο Φόρσαϊθ.
Η Save the Children δραστηριοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Πηγή Εικόνων: Reuters
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισραηλ: «Καταστρέψαμε όλα τα τούνελ της Χαμάς»- ΒΙΝΤΕΟ
Νέα τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – ΒΙΝΤΕΟ
Η πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής σε 15 χάρτες που εξηγούν γιατί ρέει τόσο αίμα