Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο απαιτεί την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Η θετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική διεθνή διπλωματική επιτυχία καθώς είναι το πρώτο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Σ.Α. από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. Τρεις φορές στο παρελθόν, η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος από δυτικές χώρες.
«Απόψε, η διεθνής κοινότητα έκανε τη δουλειά της», δήλωσε στον απόηχο της ψηφοφορίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. «Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ελπίδας στη Συρία εδώ και καιρό», πρόσθεσε. Ο κ. Μπαν επιβεβαίωσε επίσης ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία αποκαλούμενη και ως «Γενεύη 2» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προειδοποίησε πάντως ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για το συριακό καθεστώς, εάν δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάργηση των χημικών όπλων. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτοιμο να λάβει κατασταλτικά μέτρα σε περίπτωση παράβασης της διεθνούς απαίτησης για κατάργηση των χημικών όπλων της Συρίας. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι έτοιμο να αναλάβει δράση βάσει του κεφαλαίου 7 της χάρτας του ΟΗΕ με αρκετά σαφή τρόπο» είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο κεφάλαιο της χάρτας του ΟΗΕ που καλύπτει την εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει τις αποφάσεις του με κυρώσεις ή στρατιωτική ισχύ. Κάθε τέτοια ενέργεια πάντως θα απαιτούσε ένα νέο ψήφισμα.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξίζει τελικά το όνομά του», δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράντ Φαμπιούς, μετά την έγκριση του ψηφίσματος του ΟΗΕ που υποχρεώνει τη Δαμασκό να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της. Όπως όμως πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας το συγκεκριμένο ψήφισμα, «δεν θα σώσει από μόνο του τη Συρία».
Από την πλευρά της Συρίας ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπε μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τις ανησυχίες της κυβέρνηση Άσαντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, το Κατάρ, και τις ΗΠΑ πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Διαβάστε ακόμη:
Άχρηστο το συριακό χημικό οπλοστάσιο
ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τα χημικά της Συρίας