Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο εξόριστος ηγέτης του κινήματος της Χαμάς, Χάλεντ Μασάαλ, υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τη διαδικασία συμφιλίωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Κάιρο και η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τέταρτης προς την Πέμπτη.
Ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο αντίπαλων κινημάτων της Φατάχ και της Χαμάς από τον Φεβρουάριο του 2012. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης αντιπροσωπείες των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων.
Συμφωνία Συμφιλίωσης
Και οι δύο παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν «να εφαρμόσουν τη συμφωνία συμφιλίωσης» που υπεγράφη μεταξύ των δύο κινημάτων στις 27 Απριλίου 2011, αλλά έως τώρα παρέμεινε «νεκρό γράμμα» λόγω των διαφορών στην εφαρμογή του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Eζάτ ελ- Ρίσκ.
«Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καλέσουν όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να εφαρμόσουν τη συμφωνία συμφιλίωσης», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Μοχάμεντ Σεχάτα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνάντηση, που διεξήχθη για να «δώσει ώθηση στη συμφιλίωση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ήταν πολλά υποσχόμενη».
Μια νέα συνάντηση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς αναμένεται σύντομα για το θέμα αυτό, πρόσθεσε το μέλος της Χαμάς , χωρίς όμως να δώσει ακριβή ημερομηνία, ούτε αν θα γίνει και πάλι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
«Η Φατάχ και η Χαμάς συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μέτρα συμφιλίωσης», δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, Γιασίρ Αλί στην κρατική τηλεόραση.
Σχεσεις Φαταχ – Χαμας
Η Χαμάς και η Φατάχ, που ελέγχουν αντίστοιχα τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν τεταμένες σχέσεις από την εποχή που το ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα της Χαμάς, κέρδισε τις εκλογές του 2006.
Ήρθαν όμως πιο κοντά μετά την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας στα μέσα Νοεμβρίου του 2012, αλλά και την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για το παλαιστινιακό κράτος, μια πρωτοβουλία του Αμπάς που υποστήριξε ο Μεσάαλ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας καθηγητής από το Ισραήλ, γράφει στο Onalert, για τις ρουκέτες της Χαμάς