Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Στις απειλές από τις οποίες κινδυνεύει η Τουρκία και οι οποίες καταγράφονται στο άκρως απόρρητο «Κόκκινο Βιβλίο» θα συμπεριληφθεί και η λεγόμενη »παράλληλη δομή», οι άνθρωποι στο κράτος δηλαδή του θρησκευτικό Κίνηματος του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ Ιμάμη Γκιουλέν που μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν συνοδοιπόρος και πνευματικός καθοδηγητής του Ερντογάν!
Την αποκάλυψη για το περιβόητο «Κόκκινο Βιβλίο» – στο οποίο παλιότερα περιλαμβανόταν στο Κεφάλαιο απειλές και η Ελλάδα αλλά τώρα πιθανώς όχι- κάνει η ιστοσελίδα του CNNTurk με τον τίτλο «Η »παράλληλη δομή» θα συμπεριληφθεί στο ‘κόκκινο βιβλίο’».
Ήδη η »παράλληλη δομή», στις τελευταίες συνόδους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) συμπεριλήφθηκε με τη διατύπωση «δομές που απειλούν την ηρεμία του λαού μας και την εθνική μας ασφάλεια».Αυτός ο χαρακτηρισμός από το ΣΕΑ αποτελεί μήνυμα του Ερντογάν ότι θα γίνουν αλλαγές στο »Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας» (ας πούμε το λεγόμενο »Αμυντικό Δόγμα» στα δικά μας), στο οποίο αναφέρονται οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές και το οποίο , είναι όπως προαναφέραμε, είναι άκρως απόρρητο.
Στην είδηση γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν είπε ότι η »παράλληλη δομή» είναι μια δομή η οποία απειλεί την εθνική ασφάλεια και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας.
Μπαράζ επιθέσεων στην »Παράλληλη Δομή»
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT ο κ. Ερντογάν είπε :«Από τη στιγμή που θα αναλάβω το αξίωμα του Προέδρου δε θα αφήσω την υπόθεση αυτή στη ροή της, διότι είμαι ένα άτομο το οποίο γνωρίζει τις συνέπειες. Οι άλλοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται. Αλλά εμείς έχουμε πρόβλημα, διότι το μέλλον της χώρας μας και η ευθύνη είναι σε μας. Η ενότητα, η ομοψυχία της χώρας μας είναι το υπ’αριθμόν ένα καθήκον του Προέδρου. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να αμελήσουμε το θέμα αυτό».
Αλλά και χθες ο (εμμονικός) κ. Ερντογάν συνέχισε σε υψηλούς τόνους :Κατά τη τελευταία του ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με τις επιχειρήσεις κατά μελών της Ασφάλειας σε σχέση με την »παράλληλη δομή» που είναι σε εξέλιξη (έγραψε το OnAlert). Ο Ερντογάν είπε ότι χωρίς να προκύψει η απόφαση της δικαιοσύνης, δε θα είναι σωστό να μιλήσει και πρόσθεσε «Ξεκινάει μία δικαστική περίοδος. Αυτήν την στιγμή και εμείς παρακολουθούμε. Θα δούμε το τι θα προκύψει.»
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι απέναντι στη νέα Τουρκία υπάρχει μία »συμμορία προδοσίας» στην οποία συμπεριλαμβάνεται κι η »Πενσυλβάνια» ( ο Ιμάμης Γκιουλέν), αλλά η νέα Τουρκία θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτόν τον συνασπισμό και το έθνος, στις Προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, θα διαλύσει αυτόν τον συνασπισμό της παλιάς Τουρκίας.
Το «Κόκκινο Βιβλίο» και το »Στρατηγικό Έγγραφο»
Για το «Κόκκινο Βιβλίο» γράφει η ιστοσελίδα του CNNTurk ότι σ’ αυτό -το »Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας» – αναφέρονται οι εσωτερικές και οι εξωτερικές απειλές για την Τουρκία. Παράλληλα με αυτό, συνεχίζει, υπάρχει και ένα άλλο έγγραφο, το οποίο φυλάσσεται στις μονάδες της Ασφάλειας. Είναι το »Στρατηγικό Έγγραφο» που παρουσιάζει τις Αρχές Εφαρμογής του Πολιτικού Εγγράφου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται ποια μέτρα, με ποια μέσα και με ποιους τρόπους θα χρησιμοποιηθούν έναντι των απειλών που κατονομάζονται στο »Πολιτικό Έγγραφο».
Τόσο το »Πολιτικό Έγγραφο», όσο και το »Στρατηγικό Έγγραφο» ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια και αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα και στην περιοχή. Στο μεταξύ εάν προκύψει ανάγκη ανανέωσης μπορεί να μην αναμένεται η 5ετία.
Η Ελλάδα και το «Κόκκινο Βιβλίο»
Να σημειωθεί ότι στο β’ εξάμηνο του 2010 υπήρξαν δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο ότι υπήρξε αλλαγή στο <<Κόκκινο Βιβλίο >> σε ότι αφορά την Ελλάδα :«Στο νέο ‘Κόκκινο Βιβλίο’ σημειώνονται εντυπωσιακά ανοίγματα σχετικά με τα θέματα εξωτερικής απειλής. Αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι απειλές στην εξωτερική πολιτική», διαπίστωνε τότε η Zaman, η οποία πρόσθετε ότι «από εδώ και στο εξής το Ιράν, η Ελλάδα, το Ιράκ και η Ρωσία δεν εκλαμβάνονται ως απειλές». Επιπλέον, αναφέρετο ότι στο «Κόκκινο Βιβλίο» περιλήφθηκε η αρχή των μηδενικών προβλημάτων με τις γείτονες χώρες, την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, κ.Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ως «μικρής πιθανότητας απειλή» εκλαμβανόταν βάσει των τότε νέων δεδομένων η δυνατότητα της Ελλάδας να κηρύξει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία, σύμφωνα με το αντίστοιχο ρεπορτάζ της Radikal.
Τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο
Εξάλλου για άρση της απειλής του πολέμου σε βάρος της Ελλάδας (εφόσον επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 ναυτικά μίλια), από τη λίστα των απειλών κατά της Τουρκίας ως αποτέλεσμα συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έκανα τότε λόγο οι εφημερίδες Yeni Safak και Cumhuriyet, αν και επισημαινόταν ότι μία ανάλογη απόφαση «είναι δυνατόν να ληφθεί μόνο από την εθνοσυνέλευση» της γείτονος χώρας.
Το «πρόβλημα των 12 μιλίων» δεν προσδιορίστηκε ως πρωταρχική απειλή, σημείωναν οι εν λόγω εφημερίδες μεταφέροντας πάντως επιφυλάξεις ως προς την πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης αλλαγής από την Τουρκία, επικαλούμενη τα συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο.
Αλλά και <<κανένα βήμα πίσω>>
«Το ΣΕΑ δεν έκανε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 μίλια, το οποίο θα ήταν αιτία πολέμου για την Τουρκία», υποστήριζε από την πλευρά της Hürriyet, η οποία υπογράμμιζε τον καταλυτικό ρόλο της Εθνοσυνέλευσης.
Επιπλέον, μεταδιδόταν από τότε ότι στο «Κόκκινο Βιβλίο» προστέθηκαν αναφορές που κάνουν λόγο για καταπολέμηση συνωμοσιών, με στόχο πραξικόπημα, και απειλών στον κυβερνοχώρο.
Διαβάστε ακόμη:
Έρχεται η κατά Ερντογάν «Νέα Τουρκία»!
Τουρκία: Η αδελφότητα Χιζμέτ στο μικροσκόπιο των Αρχών
ΤΟΥΡΚΙΑ: 40 στρατηγοί πτέραρχοι και ναύαρχοι ύποπτοι για συνεργασία με Γκιουλέν