Της ΕΥΗΣ ΣΠΑΝΟΥ
«Κάτω τα στυλό!». Η τελευταία φράση που άκουσαν οι υποψήφιοι, προτού παραδώσουν το γραπτό τους στους εξεταστές. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είχαν ολοκληρωθεί. Η πρώτη πρόκληση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η δεύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές, είναι αυτή της επιλογής της σχολής. Όπως δήλωσαν πρωτοετείς σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η παραμονή τους στη σχολή τον πρώτο καιρό αποτέλεσε μια σκληρή δοκιμασία, από την οποία όμως κατάφεραν να βγουν νικητές.
Το Onalert.gr κατανοώντας τη δυσκολία επιλογής σχολής που βιώνουν αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, πέρασε σχεδόν δύο ημέρες στην ΣΣΕ, μίλησε με τους σπουδαστές και έμαθε όλες τους τις σκέψεις για το πριν και το μετά την είσοδο στην ΣΣΕ.
Από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών οι υποψήφιοι αξιωματικοί διαλέγουν ένα ή περισσότερα αθλήματα στα οποία επιθυμούν να ενταχθούν. Η αθλοπαιδεία, είναι ένα στοιχείο της καθημερινότητας των σπουδαστών, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα διάφορα αθλήματα που προσφέρονται και να διακριθούν σε αυτά.
“Εκείνο που δε θα άλλαζα σε καμία περίπτωση στη σχολή είναι η συνεχής ενασχόληση με τον αθλητισμό”, δηλώνει Εύελπις της 2ας τάξης. Προσφέρονται αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϋ, τένις, πόλο, κολύμβηση, στίβος, πυγμαχία, παγκράτιο, σκοποβολή, ξιφασκία, ταε κβον ντο, ρωμαϊκή πάλη, παραδοσιακοί χοροί και σκάκι.
Οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις της σχολής, οι οποίες την έχουν κατατάξει ανάμεσα στις 10 καλύτερες παγκοσμίως, επιτρέπουν στους σπουδαστές την καθημερινή τους προπόνηση, είτε ατομικά είτε συλλογικά.
Τα όρια των αθλημάτων είναι κοινά για άντρες και γυναίκες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σπουδαστές για συνεχή βελτίωση. Όπως δήλωσαν σπουδάστριες και από τα 4 έτη, το γεγονός ότι έχουν τα ίδια όρια με τους άντρες, τις ευχαριστεί ακόμα περισσότερο αφού ξεπερνούν τους εαυτούς τους και αντιμετωπίζονται ισάξια.
Η πρωινή γυμναστική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Όχι μόνο για τη βελτίωση των ατομικών ρεκόρ, αλλά και για την καλή σωματική τους κατάσταση.
Ακολουθούν τα ακαδημαϊκά μαθήματα, τα οποία εκτείνονται σε όλους τους κλάδους. Από ιστορία και ψυχολογία μέχρι φυσική και μαθηματικά. Οι Ευέλπιδες, έχουν τη δυνατότητα, από το τρίτο έτος σπουδών τους και μετά να διαφοροποιήσουν τα μαθήματά τους ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία των Όπλων ή των Σωμάτων.
Στις 15 Απριλίου 2016 ολοκληρώθηκε το κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης «Δίκαιο ενόπλων συγκρούσεων», υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού κολεγίου ασφάλειας και άμυνας για την ανταλλαγή νέων αξιωματικών (Military Erasmus).
Στο πρόγραμμα συμμετείχε το σύνολο της τετάρτης τάξης Ευελπίδων, μαθητές της Σχολής Ικάρων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης μεταπτυχιακοί φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και φοιτητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως δήλωσαν τεταρτοετείς Ευέλπιδες στο Onalert.gr, μέσα από τέτοιου είδους δράσεις γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο ενασχόλησής τους ενώ παράλληλα αποκτούν ισχυρό υπόβαθρο γνώσεων για τα μεταπτυχιακά τους.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και αφού ορκιστούν ως ανθυπολοχαγοί, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είτε στην ΣΣΕ είτε σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για τους “αυριανούς” αξιωματικούς Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών σπουδής, οι Ευέλπιδες παρακολουθούν μαθήματα, που αφορούν στη στρατιωτική τους εκπαίδευση και συμμετέχουν σε ασκήσεις που γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Τον Σεπτέμβριο οι σπουδαστές, εντός σχολής, ασχολούνται αποκλειστικά με στρατιωτικά μαθήματα και την πρακτική τους εφαρμογή. Αντίθετα, τους μήνες Φεβρουάριο και Ιούλιο, η στρατιωτική εκπαίδευση γίνεται σε εξωτερικούς χώρους εντός ή εκτός Αττικής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αξέχαστη εμπειρία για τους Ευέλπιδες αποτελεί η χειμερινή και η θερινή διαβίωση. “Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία, δηλώνει σπουδάστρια της 2ας τάξης. Αν και στην αρχή φαίνεται δύσκολη η διαβίωση σε έναν εξωτερικό χώρο, οι Ευέλπιδες ανυπομονούμε για αυτές τις 4 εβδομάδες”.
Με τη λήξη των μαθημάτων οι σπουδαστές της ΣΣΕ έχουν ελεύθερο χρόνο είτε για να μελετήσουν είτε για να προπονηθούν με δική τους πρωτοβουλία στα αθλήματα που συμμετέχουν. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης επιτρέπουν στους σπουδαστές τη συνεχή τριβή με το αντικείμενο διδασκαλίας τους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μελέτης μεταπτυχιακών εργασιών προηγούμενων σπουδαστών. Επίσης, οι αίθουσες πληροφορικής και τα εργαστήρια, χρηςιμοποιουνται σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να υπάρχει μια συνεχής τριβή με την τεχνολογία. Φυσικά υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και ανάπαυλα.
Οι πρωτοετείς σπουδαστές εξομολογήθηκαν στο Onalert.gr ότι η απόφασή τους να μπουν στη σχολή αποτέλεσε τη δεύτερη μεγάλη δοκιμασία. “Το να απουσιάζει κανείς από το σπίτι του, μέχρι τώρα μόνο ως θετικό μπορεί να ληφθεί. Έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, εφόσον φροντίζουμε τον εαυτό μας, ενώ η έξοδος από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή κάθε βδομάδα μας δίνει τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε ανάγκη”.
“Οι συμμαθητές μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε μέσα στη σχολή. Στις δύσκολες στιγμές είναι εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να αναπτερωθεί το ηθικό μας και θα μας υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα όνειρά μας. Μιας και καθημερινά βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες, είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ψυχολογία μας.”, μας εκμυστηρεύτηκε σπουδάστρια της πρώτης τάξης.
Βασική προϋπόθεση για να μπει κάποιος στη σχολή, όπως δήλωσαν οι Ευέλπιδες, είναι η αγάπη για την πατρίδα. Το πρόγραμμα της σχολής, τους έχει βοηθήσει ώστε να είναι περισσότερο αποφασιστικοί και τολμηροί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, “βελτιώνεσαι, συνηθίζεις, προσαρμόζεσαι” στις εκάστοτε συνθήκες. Σίγουρα όμως βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός Εύελπι είναι η πειθαρχία, η επιμονή και η υπομονή.
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Επίγραμμα του εμβλήματος, είναι η φράση του σοφού της αρχαίας Αθήνας Σόλωνα, “Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήση” (Αν μάθεις πρώτα να σε διοικούν, θα μάθεις και να διοικείς), το οποίο δηλώνει τον βασικό σκοπό της εκπαίδευσης των Ευελπίδων και τους υπενθυμίζει την αξία της πειθαρχίας.
Εσείς τι αναμνήσεις έχετε κρατήσει από την ΣΣΕ; Θα θέλατε να τις μοιραστείτε με τη νέα γενιά που προσπαθεί να επιλέξει σχολή; Στείλτε μας τις δικές σας αναμνήσεις από την ΣΣΕ για να τις δημοσιεύσουμε στο info@onalert.gr