OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σρεμπρένιτσα: Γενοκτονία ή μεγάλο Έγκλημα;

11/07/2014 - 18:06
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίντσκο κάλεσε σήμερα, με αφορμή την 19η επέτειο από τη σφαγή σε βάρος των Βόσνιων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα, όλους τους πολιτικούς της χώρας “να αναγνωρίσουν τον ιδιαίτερο και φοβερό χαρακτήρα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα και τη συνεχή οδύνη εκείνων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις συγκρούσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη”.

“Η επίδειξη συμπόνιας και αλληλεγγύης προς τους πενθούντες είναι φυσιολογική αντίδραση έντιμων ανθρώπων” αναφέρεται σε δήλωση του κ. Ίντσκο στην οποία εμπεριέχεται υπαινιγμός με αφορμή δηλώσεις πολιτικών, όπως του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος επιχείρησε να αμφισβητήσει ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία και να υποβαθμίσει τις διαστάσεις του εγκλήματος.

Ο κ. Ίντσκο με αφορμή τη σημερινή τελετή μνήμης στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι και την ταφή 174 θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τόνισε ότι ο σεβασμός του δικαιώματος σε αξιοπρεπή κηδεία είναι τόσο παλιός, όσο και ο πολιτισμός και ακριβώς αυτό διαφοροποιεί τα ανθρώπινα όντα από τα υπόλοιπα όντα.

“Ενώ θυμόμαστε τα αθώα θύματα της Σρεμπρένιτσα και όλα τα αθώα θύματα των συγκρούσεων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, είναι καθήκον μας να ανανεώσουμε την υπόσχεση που δόθηκε στους ζώντες, να ανανεώσουμε τη δέσμευση να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο, χωρίς υλικές ελλείψεις – γιατί είναι σαφές ότι τα δικαιώματα αυτά δεν είναι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένα” επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ενόψει της εκδήλωσης μνήμης δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, αλλά “μεγάλο έγκλημα”.

“Δεν είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτός ο όρος γενοκτονία, επειδή αυτό θεωρούν ο προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και κάποιοι ξένοι που βιάστηκαν να δώσουν αυτού τους είδους τον χαρακτηρισμό”, δήλωσε ο κ. Ντόντικ.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) έχει επιβεβαιώσει με βάση την προσφυγή της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εναντίον της Σερβίας για επίθεση και γενοκτονία, ότι η εκτέλεση 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995 συνιστά γενοκτονία.

Με βάση την απόφαση του ICJ έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και το δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Τα τοπικά ΜΜΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη σήμερα υπενθυμίζουν ότι για συμμετοχή στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα 30 πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια αυτά σε ποινές κάθειρξης συνολικά 568 ετών.

Το ICTY έχει εκδώσει επτά καταδικαστικές αποφάσεις και έχει επιβάλει ποινές κάθειρξης 118 χρόνων και το δικαστήριο της Βοσνίας 23 καταδίκες με ποινές κάθειρξης 450 χρόνων.

Η μεγαλύτερη ποινή, 35 χρόνια κάθειρξη έχει επιβληθεί από το ICTY στον πρώην στρατηγό του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντισλαβ Κρστιτς, ο οποίος το 1995 ήταν υποδιοικητής του σώματος του Δρίνου.

Στη δίκη χαρακτηρίστηκε πρόσωπο με “ρόλο-κλειδί” στην επίθεση στη Σρεμπρένιτσα και στην εκτέλεση των χιλιάδων Μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η βαρύτερη ποινή, 30 χρόνια κάθειρξη από το δικαστήριο της Βοσνίας έχει επιβληθεί στον Μίλοραντ Τρμπιτς, πρώην αξιωματικό του σερβοβοσνιακού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σρεμπρένιτσα: Χιλιάδες άνθρωποι στην 19η επέτειο της σφαγής – ΦΩΤΟ

ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ: Σρεμπρένιτσα – 18 χρόνια από τη γενοκτονία

Σρεμπρένιτσα: Το συγνώμη της Σερβίας

Ράτκο Μλάντιτς: Η άνοδος , η πτώση και η σύλληψη.Δείτε τη πορεία σε βίντεο.

 

Tags: ΒΟΣΝΙΑΜΛΑΝΤΙΤΣΣΕΡΒΙΑΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑΣΦΑΓΗ

Related Posts

Σαράτοφ
ΚΟΣΜΟΣ

Σαράτοφ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων

13/12/2025 - 09:38
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

13/12/2025 - 08:34
δεξαμενόπλοιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Κατάσχεση πετρελαιοφόρου δεξαμενοπλοίου στον κόλπο του Ομάν

13/12/2025 - 07:52

Διαβάστε Επίσης

Σαράτοφ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

Ιράν: Κατάσχεση πετρελαιοφόρου δεξαμενοπλοίου στον κόλπο του Ομάν

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στη Γερμανία για συζητήσεις με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος – Πού προβλέπονται τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

Top News

Πλημμελείς οι έλεγχοι των δοτών γενετικού υλικού πανευρωπαϊκά - Η Ελλάδα εξακολουθεί να παίρνει σπέρμα από τη Δανία

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Νέο πλαίσιο στήριξης για οφειλέτες και επιχειρήσεις - Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και voucher στήριξης για επιχειρήσεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert