H πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη παρέμεινε κλειστή σήμερα για το κοινό για λόγους ασφαλείας, καθώς οι αρχές της χώρας φοβούνται το ενδεχόμενο αντιποίνων της Αλ Κάιντα μετά τα χτυπήματα που κατάφερε ο στρατός στους μαχητές της οργάνωσης στη νότια Υεμένη.
«Η πρεσβεία είναι κλειστή σήμερα. Και το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαναά και φυλάσσεται αυστηρά.
Αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία και κάνουν σχολαστικούς ελέγχους, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο ασφαλείας που έχει τεθεί σε ισχύ και παραμένει αμετάβλητο εδώ και μήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ήδη από χθες βράδυ το κλείσιμο για τους πολίτες της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαναά, επικαλούμενο τις «πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Δυτικών συμφερόντων» σε αυτή την χώρα όπου δραστηριοποιείται το εξτρεμιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.
Αυτές «οι επιθέσεις (. . .) και πληροφορίες που έχουμε λάβει μας ανησύχησαν αρκετά και λάβαμε προληπτικά μέτρα» ανέφερε σε μια ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία θα ανοίξει για το κοινό «όταν κριθεί» ότι είναι ασφαλές.
Το υπουργείο Εξωτερικών, που είχε κλείσει την πρεσβεία στη Σαναά για πολλές εβδομάδες και τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε ότι το κλείσιμο είναι «προσωρινό» και αφορά μόνο τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους Αμερικανούς πολίτες και σε ξένους.
Η απόφαση ελήφθη την ημέρα που οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης πυροβόλησαν και σκότωσαν το φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας, τη Δευτέρα, ενός Γάλλου υπηκόου στη Σαναά.
Σε συναγερμό οι δυτικές διπλωματικές αποστολές
Την ίδια ώρα οι διπλωματικές αποστολές χωρών της Δύσης στην Υεμένη έχουν σήμερα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισε την παρουσία της στην Υεμένη στο απολύτως αναγκαίο προσωπικό και η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις κινήσεις των διπλωματών της, ανέφεραν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Παρίσι, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών της πρεσβείας τους.
«Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει πλήρως λειτουργική. Όπως και άλλες διπλωματικές και ξένες αποστολές στη Σαναά, περιορίζουμε την παρουσία μας στο απαραίτητο προσωπικό και επανεξετάζουμε τα μέτρα ασφαλείας» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε πως το επίπεδο ασφαλείας στην Υεμένη έχει τεθεί στον μέγιστο βαθμό.
«Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση. . . Μετά τα πρόσφατα γεγονότα δώσαμε εντολή να περιοριστούν οι κινήσεις των διπλωματών. Αξιολογούμε την κατάσταση αλλά δεν έχουμε αποφασίσει (το κλείσιμο της πρεσβείας)», σημείωσε η εκπρόσωπος.
Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε σήμερα νέα ταξιδιωτική οδηγία, προτρέποντας τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν οποιαδήποτε επίσκεψη στην Υεμένη και όσους Βρετανούς υπηκόους βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν το κράτος της Αραβικής Χερσονήσου.
Φόβοι για αντίποινα από την Αλ Κάιντα
Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες ότι αναζητά υπόπτους των οποίων τα οχήματα έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις στη Σαναά, μετά τη σύλληψη την ίδια ημέρα «5 τρομοκρατών της Αλ Κάιντα», ενώ διευκρίνισε πως άνδρες του κατάσχεσαν «όπλα και πυρομαχικά σε διάφορες συνοικίες της Σαναά».
Το υπουργείο έχει ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας εντατικοποίησης εκ μέρους της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) των επιθέσεων, μετά τις απώλειες που υπέστη στο νότο όπου ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε ένα σημαντικό προπύργιο των μαχητών στην Άζαν, στην επαρχία Σάμπουα.
«Οι τεράστιες αυτές απώλειες θα ωθήσουν την Αλ Κάιντα να διαπράξει υστερικές κι απεγνωσμένες ενέργειες, κινητοποιώντας υποστηρικτές της και πυρήνες εν υπνώσει για να επιτεθούν εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού», ανέφερε ήδη τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.
Η επιχείρηση του στρατού εξαπολύθηκε 10 ημέρες αφότου αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ο στρατός της Υεμένης προχώρησαν σε μια σειρά αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών εναντίον βάσεων και στρατοπέδων εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων στις τάξεις του δικτύου.
Ένα στέλεχος της ΑΚΑΧ στη νότια Υεμένη, ο Τζαλάλ Μπελαΐντ αλ Μαρκάσι, χαρακτήρισε «σταυροφορία» την επίθεση του στρατού, η οποία αποφασίστηκε σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Υεμένης στις ΗΠΑ, τον βασικό εταίρο της Σαναά στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών.