Η ρωσική Άνω Βουλή ψήφισε σήμερα υπερ της ανάκλησης του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο.
Δικαιολογώντας την απόφαση, που προήλθε ύστερα από αίτημα του ίδιου του Πούτιν, βουλευτής δήλωσε ότι θα πρέπει να ερμηνευτεί ως κίνηση καλής θελήσεως που έχει στόχο να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να του επανεκχωρήσει αυτό το δικαίωμα.
«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαθέτει αρκετά μέσα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ομοσπονδιακό νόμο για να επηρεάσει αποτελεσματικά την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ενώπιον του Σώματος ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βίκτορ Οζέροφ. «Αν γι αυτό τον λόγο ο πρόεδρος χρειάζεται να λάβει μέτρα στρατιωτικής φύσης, η Επιτροπή Άμυνας και Ασφαλείας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας είναι έτοιμη…να εξετάσει άμεσα ένα τέτοιο αίτημα από τον πρόεδρο. Αλλά εύχομαι να μη χρειαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η απόφαση, η οποία έχει άμεση ισχύ, ελήφθη με 153 ψήφους υπερ, μία κατά και καμία αποχή.
Ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημα αυτό χθες με επιστολή του η οποία εστάλη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.
Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει εξουσιοδότηση για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία είχε ληφθεί με την επίκληση της ανάγκης να προστατευτούν οι Ρώσοι που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, συνέβαλε τον Μάρτιο στην κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς η Μόσχα μετακίνησε αμέσως μετά δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.
Το ρωσικό κοινοβούλιο σπανίως αποκκλίνει από τη γραμμή που ακολουθεί ο Πούτιν. Ύστερα από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Σώματος ρώτησε αν ο βουλευτής που καταψήφισε την πρόταση είχε πατήσει λάθος κουμπί.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμφώνησε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός με κάποιες από τις ομάδες των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η εκεχειρία θεωρητικά ισχύει μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά και οι όροι εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει ήδη απειλήσει με πρόωρο τερματισμό της εκεχειρίας εξαιτίας των επιθέσεων των αυτονομιστών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Μόσχα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της ως προς την Ουκρανία, ενώ το Λονδίνο απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Ρωσία για νέες κυρώσεις της ΕΕ αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη διακόψει την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας παρότι έχει διατηρήσει τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο.
«Λυπούμαι αλλά δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Επομένως σήμερα θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε μετά«, είπε ο γγ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Προσερχόμενος στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί η στήριξη προς την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας από την ΕΕ εκτός αν εκείνη λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τη στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει προτείνει ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Αναφορικά με το αίτημα του προέδρου Πούτιν για ανάκληση του δικαιώματός του στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ το χαρακτήρισε «καλή είδηση».
«Αλλά βλέποντας στη συνέχεια τις εξελίξεις–την κατάρριψη ελικοπτέρου με εννέα νεκρούς–διαπιστώνουμε πόσο ρευστά είναι τα πάντα και πόσο γρήγορα η πρόοδος που μόλις έχει επιτευχθεί μπορεί να ακυρωθεί ξανά από δραστηριότητες των αυτονομιστών στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, ενδεχομένως συνεπικουρούμενες κι από τρίτους», σχολίασε ο ίδιος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικοινωνία Μπάιντεν – Ποροσένκο μετά την κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου