Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ρουκέτα που κατέρριψε το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines εκτοξεύτηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
«Ειπώθηκε ότι τα δεδομένα (που προέρχονται) από την αμερικανική αντικατασκοπεία και από δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν ότι η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από έδαφος που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Το ερώτημα είναι: που βρίσκονται αυτά τα στοιχεία; Γιατί δεν έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού;«, είπε ο Αντόνοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Μπόινγκ κατερρίφθη από το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk. Ωστόσο, σήμερα ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Μποροντάι χαρακτήρισε «ψευδή» τα στοιχεία ότι οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία διαθέτουν πυραύλους Buk.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν «εβδομάδες ή μήνες» προτού μεταφερθούν στην πατρίδα τους οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.
Η μουσουλμανική αυτή χώρα είχε ζητήσει αρχικά την επιστροφή των σορών μέχρι τις 28 Ιουλίου, δηλαδή πριν από το τέλος του Ραμαζανιού, που σηματοδοτείται από το Ιντ αλ Φιτρ.
Από τα 298 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος, τα 43 ήταν από την Μαλαισία, περιλαμβανομένων των 15 μελών του πληρώματος.
Δύο αεροσκάφη που μετέφεραν κάποιες από τις σορούς των θυμάτων έφθασαν χθες στην Ολλανδία, όπου οι εμπειρογνώμονες θα επιχειρήσουν την αναγνώρισή τους μέσω δειγμάτων γενετικού υλικού που έλαβαν από συγγενείς τους, μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Τα δείγματα DNA μετέφεραν σήμερα δύο ακόμη εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία που μετέβησαν για τον λόγο αυτόν στην Ολλανδία.
Οι υπόλοιπες σοροί θα μεταφερθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε στρατιωτική βάση της ολλανδικής πόλης Χίλβερσουμ.
‘Ηδη στην Ολλανδία βρίσκονται αστυνομικοί και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας.
Παράλληλα, τρεις αξιωματικούς της αστυνομίας που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση των σορών των θυμάτων στην Ολλανδία στέλνει η Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Πρόκειται για ειδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών, οι οποίοι θα ενταχθούν στη διεθνή ομάδα που θα εργαστεί για το σκοπό αυτό στο Χίλβερσουμ με επικεφαλής ολλανδούς αξιωματούχους.
Η Νέα Ζηλανδία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη στον τομέα αυτόν με τις ομάδες αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών να έχουν–μεταξύ άλλων–την εμπειρία από το τσουνάμι που έπληξε το 2004 τη νοτιοανατολική Ασία.
Από την πλευρά της η Αυστραλία, η οποία μετρά 28 νεκρούς υπηκόους της από τη συντριβή του Μπόινγκ, θα στείλει στην Ουκρανία αστυνομικούς που θα συνδράμουν το έργο της διεθνούς ομάδας η οποία έχει αναλάβει τη φύλαξη του τόπου του δυστυχήματος.
Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι 50 αυστραλοί αστυνομικοί βρίσκονται στο Λονδίνο σε αναμονή.
Σήμερα, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στη Μελβούρνη για να προσευχηθούν στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: 40.000 ρώσοι στρατιώτες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα
Ουκρανικό Μαχητικό Su 25 «δείχνουν» οι Ρώσοι για την κατάρριψη της πτήσης MH-17
Πούτιν: Να επιτραπεί η πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής