Τέσσερα κινεζικά και έξι ρωσικά πλοία θα συναντηθούν σήμερα κάπου στην ανατολική Μεσόγειο για να πραγματοποιήσουν δεκαάημερα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα περιλαμβάνουν και πραγματικά πυρά. Τα γυμνάσια αυτά, που ακολουθούν ανάλογα γυμνάσια τα οποία είχαν γίνει στον Ειρηνικό, έχουν στόχο να αποδείξουν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η στρατηγική σινορωσική συνεργασία ενισχύεται συνεχώς. Δεύτερον, ότι η Μεσόγειος δεν είναι πλέον μόνο μια «αμερικανική λίμνη».
Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι βέβαια περισσότερο συμβολικοί παρά πραγματικοί, σχολιάζει ο Economist. Ο αμερικανικός 6ος Στόλος, που σταθμεύει στη Νάπολη, και ο 5ος Στόλος, που περιπολεί στον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα από το Μπαχρέιν, έχουν τεράστιες δυνατότητες. Οι Κινέζοι όμως, που τα πλοία τους ανέπτυξαν πρόσφατα αντιπειρατική δράση στον Κόλπο του Αντεν, θέλουν να δείξουν ότι η εμβέλειά τους μεγαλώνει. Και παράλληλα να αποκτήσουν επιχειρησιακή πείρα σε μια ασταθή περιοχή (το 2011, η Κίνα αναγκάστηκε να απομακρύνει 38.000 μετανάστες εργαζόμενους από τη φλεγόμενη Λιβύη).
Την ίδια στιγμή, τα γυμνάσια εντάσσονται και στη φιλοδοξία του Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει και πάλι τη Ρωσία σε υπερδύναμη.
«Ο κινεζικός στόλος δεν έχει κάνει ποτέ στρατιωτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο και τα κάνει σήμερα, με τη Ρωσία», επισημαίνει στους new York Times ο Σι Γινχόνγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου. «Οι δύο χώρες θέλουν να δείξουν ότι έχουν κλιμακώσει τη στρατηγική τους συνεργασία».
Καθώς η Ρωσία έχει τεταμένες σχέσεις με τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, και η Κίνα ανησυχεί για την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ιαπωνία, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός τους Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν κάθε λόγο να διαφημίσουν τη φιλία τους.
«Η Ρωσία θέλει να δείξει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν είναι απομονωμένη και ότι μπορεί να πραγματοποιεί γυμνάσια κοντά στην ανατολική Ευρώπη», τονίζει ο κινέζος καθηγητής. «Και μετά την επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στην Ουάσινγκτον, που συνοδεύτηκε από την αναβάθμιση της στρατιωτικής σχέσης των δύο χωρών, ο Σι θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία».
Το γεγονός ότι το κινεζικό ναυτικό πραγματοποιεί ασκήσεις τόσο μακριά από την έδρα του δείχνει ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, σημειώνει ο Τζέιμς Χάρντι από το Jane’s Defense Weekly. «Η γεωπολιτική σημασία αυτών των γυμνασίων δεν θα διαφύγει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρόλο που θα ήταν γελοίο να διαμαρτυρηθεί η Δύση, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσα κοινά γυμνάσια κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κοντά στα ύδατα της Κίνας».
Πιο σημαντικό από τα ίδια τα γυμνάσια είναι το μήνυμα που στέλνουν, συμπληρώνει ο Πίτερ Ντάτον, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο United States Naval War College, στο Νιούπορτ. «Η Ρωσία και η Κίνα στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι υποστηρίζει η μία τα συμφέροντα της άλλης».
Πηγές: The Economist, The New York Times