Πράσινο φως στην διπλωματία άναψε - σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών – ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας από το Μόναχο ότι είναι έτοιμοι για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπό προϋποθέσεις.
Στην ομιλία του κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο κ. Μπάιντεν είπε συγκεκριμένα:«Φαίνεται πως αυτή θα είναι μια χρονιά απόφασης σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».Ενώ ανέφερε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση και η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν είναι σοβαρή, η χώρα του είναι έτοιμη για απευθείας συνομιλίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε συνομιλίες μόνο για «άσκηση».«Υπάρχει ακόμα καιρός και τόπος για τη διπλωματία.Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης του Ιράν. Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει μια προσέγγιση καλής θέλησης προς τις διαπραγματεύσεις. Αν εγκαταλείψει το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα και την υποστήριξη του προς την τρομοκρατία, θα υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες», επισήμανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.
Όταν του ζητήθηκε να γίνει πιο σαφής στη πρότασή του, ο κ. Μπάιντεν είπε: «θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε για να συναντηθούμε με την ιρανική ηγεσία…αυτή η προσφορά ισχύει, αλλά πρέπει να είναι πραγματική…και να υπάρξει μια ατζέντα την οποία (οι Ιρανοί) θα πρέπει να τηρήσουν».
Επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκίντο Βεστερβέλε,είπε από την πλευρά του ότι το 2013 θα είναι χρονιά απόφασης σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.«Για να είμαστε ειλικρινείς τους 12 τελευταίους μήνες δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη σ’ αυτό το θέμα. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη χρονιά», συμπλήρωσε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ εξάλλου, υποστήριξε ότι το Ιράν έχει ανάγκη από ενθάρρυνση για να ξεκινήσει νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά.
Της ενθαρρυντικής εξέλιξης είχε προηγηθεί συνάντηση τω κ.κ. Μπάιντεν και Λαβρόφ. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συμφώνησαν στην συνάντησή τους στο Μόναχο, στην ανάγκη να εξακολουθήσουν να εργάζονται μαζί, παρά τις πολλές διαφωνίες ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Λίγο πριν από τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Μπάιντεν και Λαβρόφ είχαν εκφράσει δημόσια, ενώπιον των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, τις διαφωνίες τους όσον αφορά τη συριακή σύγκρουση και τα πυρηνικά του Ιράν, επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη να βρεθεί μια διπλωματική λύση και στις δύο περιπτώσεις.