Μια άκρως σημαντική και αισιόδοξη εξέλιξη για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΠΝ ειδικότερα. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει το πρόγραμμα αναβάθμισης των καθηλωμένων από το 2009 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B.
Το μέγιστο εκτιμώμενο κόστος εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι βέβαιο ότι η τελική δαπάνη θα είναι αρκετά χαμηλότερη.
Το ΥΠΕΘΑ υπό την ηγεσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου και με Α/ΓΕΝ τον Αποστολάκη αφού εξέτασε όλες τις προτάσεις κατέληξε στην λύση της άμεσης επανεργοποίησης δύο αεροσκαφών και της αναβάθμισης συνολικά πέντε. Κανείς δεν κατάλαβα ποτέ την απόφαση καθήλωσης των P 3 Orion! Δεν είναι όμως της στιγμής να αναφερθούμε διεξοδικά σ΄ εκείνη την ακατανόητη απόφαση.
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδος προβλέπει σημαντικές αναβαθμίσεις σ΄ όλα τα συστήματα των αεροσκαφών και επεκτείνει την επιχειρησιακή τους “ζωή” για ακόμη 15.000 ώρες πτήσης.
Όπως γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ “η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας να βελτιωθεί η ασφάλεια της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ”.
Το επιχειρησιακό κενό που είχε προκύψει για τις ελληνικές ΕΔ και το ΠΝ από το 2009 και μετά ήταν τεράστιο. Οι περιπολίες αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας πέρα από εθνική απαίτηση και ανάγκη ενδιαφέρουν ΗΠΑ και NATO. Τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε ότι “καίει” και νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί.
Δεδομένο λοιπόν ότι το ΠΝ,χρειάζεται τα αεροσκάφη …χθες.
Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με Lockheed και Rheinmetall
Την αναβάθμιση των P 3 θα αναλάβει η Lockheed Martin και ίσως να μην είναι και τυχαίο ότι σήμερα παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου θα υπογραφούν στην Αίθουσα Συσκέψεων του Υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας Σύμφωνα Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Rheinmetall AG (13:00), και της Lockheed Martin Corp. (14:30).
Χθες στο ΥΠΕΘΑ συναντήθηκαν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μέλη του Κονγκρέσου.
Την αντιπροσωπεία των Γερουσιαστών αποτελούσαν οι κ.κ. Gus Bilirakis, Michele Bachmann, Jack Kingston και Gregory Meeks. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.