Πριν ακόμη καθήσει στην καρέκλα του Α/ΓΕΝ , ο Βαγγέλης Αποστολάκης που σήμερα αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα, άρχισε να δέχεται “πυρά”. Πως προσπαθούν να τον αποδομήσουν; Από την πολύχρονη παρουσία του στο ΠΝ αυτό που φαίνεται να θυμούνται κάποιοι είναι μόνο ότι υπήρξε υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου. Και επιπλέον κάνουν κι έναν ατυχή παραλληλισμό με την περίπτωση του ναυάρχου Λυμπέρη ,ο οποίος είχε επιστρέψει στην ενέργεια με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση Αποστολάκη.
Απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν είναι κακό να είσαι υπασπιστής υπουργού ή Προέδρου και έχουν υπάρξει κι άλλοι Αρχηγοί που είχαν στην καριέρα τους ανάλογη υπηρεσία. Ο Γιώργος Καραμαλίκης για παράδειγμα ήταν υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου την περίοδο 1995-1999, “χάνοντας” μάλιστα την ευκαιρία να τοποθετηθεί κυβερνήτης.
Παρόλα αυτά έγινε Αρχηγός. Και ήταν και καλός όπως λένε ,γιατί έπαιρνε αποφάσεις.
Με τον Αποστολάκη υπάρχει κι ένα θέμα με την “επαναφορά” του στο Πολεμικό Ναυτικό. Καλό είναι να “φρεσκάρουμε” λίγο τη μνήμη μας:
- Στις κρίσεις του 2009 τέσσερις πρώην υπασπιστές υπουργών μεταξύ των οποίων και ο Αποστολάκης αποστρατεύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
- Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι ότι από την στιγμή που κάποιοι έχοντας δυσμενή κρίση, αποστρατεύονται από το Ανώτατο Συμβούλιο του Όπλου τους (που είναι πρωτοβάθμιο όργανο). Μόλις τελειώσουν όλα τα συμβούλια για όλους τους βαθμούς, το τμήμα της Σταδιοδρομίας του ΓΕΝ πρέπει να μαζέψει όλους τους έχοντας δυσμενή κρίση που είτε έμειναν διατηρητέοι, είτε αποστρατεύτηκαν και τους επιδώσει την δυσμενή κρίση ώστε να λάβουν γνώση. Από την ημερομηνία που λάβουν γνώση ενυπογράφως και μέσα σε διάστημα 60 ημερών θα πρέπει οι δυσμενώς κριθέντες να προσφύγουν για επανάκριση στο Σ.Α.Γ.Ε. που είναι δευτεροβάθμιο όργανο.
- Κανείς από την τότε κυβέρνηση και ιδιαίτερα από την Ηγεσία των Ε.Δ. δεν περίμενε να προκηρυχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν η κυβέρνηση είχε θητεία μόλις δύο ετών.
- Έτσι λοιπόν στο τμήμα σταδιοδρομίας του ΓΕΝ όλα πήγαιναν με ρυθμούς χαλαρούς όσον αφορά τις διαδικασίες που προβλέπονταν να γίνουν και τις προθεσμίες που έτρεχαν. Έτσι η επίδοση τους έγινε (όχι μόνο στους 4 αλλά στους περισσότερους δυσμενώς κριθέντες την περίοδο εκείνη) στα μέσα Ιουλίου. Συνεπώς οι δύο μήνες που είχαν οι δυσμενώς κριθέντες να υποβάλουν την αίτηση επανακρίσεως τους στο δευτεροβάθμιο όργανο που ήταν το ΣΑΓΕ, έληγε μέσα στον Σεπτέμβριο που πλέον ήταν προεκλογική περίοδος και απαγορευόταν να γίνει οποιαδήποτε Διοικητική Πράξη συμπεριλαμβανομένου και του ΣΑΓΕ ως συμβούλιο επανακρίσεων.
- Για να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους τα όργανα της υπηρεσίας υποστήριξαν ότι “δεν τους βρίσκαμε να τους επιδώσουμε την δυσμενή κρίση και έτσι πέρασε αρκετός χρόνος και δεν έχει βάση. Διότι όλοι ήταν και είναι οικογενειάρχες με παιδιά και σταθερή μόνιμη κατοικία γνωστή σε όλους.
- Έγιναν οι εκλογές και άλλαξε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009. Οι Αρχηγοί που ήταν επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και που είχαν αλλάξει μέσα στο Αύγουστο , όταν κλήθηκαν να συνεδριάσουν στο ΣΑΓΕ επανακρίσεων έκριναν βάσιμες τις προσφυγές των 4 και όχι μόνο, ακυρώνοντας την απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.
Αυτή είναι η ακριβής ιστορία. Όλα τ΄ άλλα αποτελούν “κομματικά παραμύθια”.
Και τέλος ο Αποστολάκης όπως και όλοι οι Αρχηγοί κρίνονται με το έργο και την αποτελεσματικότητά τους. Εδώ θα είμαστε να τους κρίνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Β.Αποστολάκης: ο «βάτραχος» σε εξαιρετικά δύσκολη αποστολή
Ναύαρχος Λυμπέρης:»Η Εθνική Άμυνα προέχει των δανειστών.Οδεύουμε σε εθνική τραγωδία»
Ο ναύαρχος Λυμπέρης,γράφει για τη κρίση και απαντά στο Πάγκαλο για το «μαζί τα φάγαμε»
Για στρατιωτικούς-ασκητές γράφει ο ναύαρχος Λυμπέρης.Τον πρόλαβε η κυβέρνηση.