Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης να αγοράσει δώδεκα υποβρύχια από την Ιαπωνία αντί να τα ναυπηγήσει στην Αυστραλία, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά, της οποίας το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου, η Αυστραλία είναι έτοιμη να προμηθευτεί τα υπερσύγχρονα ιαπωνικά υποβρύχια (κλάσης Soryu), τα οποία θεωρούνται από πολλούς Αυστραλούς ειδικούς, ως η καλύτερη λύση για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, στον τομέα αυτό.
Τα ιαπωνικά υποβρύχια εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 25 δισ. δολάρια το ένα, ενώ τα αυστραλιανά το διπλάσιο ποσόν. Και επί πλέον τα ιαπωνικά θα παραδοθούν και νωρίτερα.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να ενοχληθεί η Κίνα και να προκληθεί ένταση στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου, δοκιμάζονται επικίνδυνα.
Η αντιπαλότητα για τα νησιά αυτά, ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, έχει αναζωπυρώσει τις σκοτεινές μνήμες του παρελθόντος, ενώ έχει και έντονη γεωπολιτική διάσταση αφού εκτιμάται πως στον υποθαλάσσιο χώρο των νησιών μπορεί να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου-αλλά και εκτιμήσεις διπλωματών-τυχόν προμήθεια ιαπωνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, ενδέχεται να ερμηνευτεί και ως αυστραλιανή «προβοκάτσια» από το Πεκίνο, που δεν κρύβει την ενόχλησή του για την αμυντική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας και Ιαπωνίας με στόχο τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες η αυστραλιανή αγορά υποβρυχίων από την Ιαπωνία θα αναβαθμίσει και την στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών -δηλαδή Αυστραλίας-Ιαπωνίας και ήδη οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν δώσει το πράσινο φως.
Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ίαν Μακφαέρλεϊν, δήλωσε στο ABC πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει επί του θέματος. Πρόσθεσε δε, πως «η κυβέρνηση θέλει τα καλύτερα υποβρύχια, στην καλύτερη τιμή και η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πρόταση του υπουργείου ‘Αμυνας.
Χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα νέα υποβρύχια να κατασκευασθούν εξ ολοκλήρου στην Αυστραλία, ο κ. Μακφαέρλεϊν είπε ότι, η τελική απόφαση θα βασιστεί στις συμβουλές που θα δώσουν οι πλέον αρμόδιοι από το υπουργείο ‘Αμυνας.
Πάντως εκτός από την Κίνα που, πιθανότατα, θα ενοχληθεί αν τα αυστραλιανά υποβρύχια ναυπηγηθούν στην Ιαπωνία, ήδη αντιδρούν με σφοδρότητα η αξιωματική αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και οι βιομήχανοι στην Αυστραλία.
Αν και ο πρωθυπουργός Τόνι ‘Αμποτ είπε ότι η τελική απόφαση θα παρθεί του χρόνου, εντούτοις η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα αλλά και πολλοί βιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την θέση της και να αποφασίσει πως τα υποβρύχια θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται στην Αυστραλία αφού, όπως λένε, αυτό η επιτάσσει η ασφάλεια της χώρας, η οικονομία της, αλλά και η απασχόληση.
Ειδικότερα, ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, προειδοποίησε ότι αν σταματήσει η ναυπήγηση των υποβρυχίων στη Νότια Αυστραλία-όπου γίνεται τώρα- και γίνει στο εξωτερικό, θα απειληθεί ακόμα και η εθνική ασφάλεια της χώρας.
«Σε καμιά περίπτωση», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης «η Αυστραλία δεν θα πρέπει να χάσει τα ναυπηγεία της και τα υποβρύχιά της δεν πρέπει να ναυπηγούνται στο εξωτερικό. Αυτό θα αυξήσει και την ανεργία» τόνισε.
Πριν τις περασμένες ομοσπονδιακές εκλογές ο πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ, είχε δεσμευτεί πως η ναυπήγηση και για τα 12 υποβρύχια του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού, θα γινόταν στη Νότια Αυστραλία, δέσμευση που δεν επαναλαμβάνει σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι τα αυστραλιανά ναυπηγεία θα έχουν την τύχη της αυστραλιανή αυτοκινητοβιομηχανίας. Δηλαδή χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τις εργασίες τους και άλλη μια σημαντική βιομηχανία της Αυστραλίας θα βάλει λουκέτο και θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στενότερες σχέσεις με ΝΑΤΟ αποκτά η Αυστραλία
Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεροπορική και ναυτική δραστηριότητά τους στην Αυστραλία