Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξάγουν, σε σύνολο, πάνω από το ήμισυ των συνολικών των εξαγωγών όπλων σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία σχετικά με την αμυντική βιομηχανία που επεξεργάζεται ευρωπαϊκή »δεξαμενή σκέψης» .
Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών εξαγωγής όπλων ,είναι οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 29% των αποστολών σε όλο τον κόσμο κατά την πενταετία 2009 έως το 2013 , με τη Ρωσία να λαμβάνει την 2η θέση με 27% , σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το έγκυρο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης ( SIPRI ).
Η Γερμανία είναι στην 3η θέση με 7% , ακολουθούμενη από την Κίνα ( 4η με 6% ) , η οποία πρόσφατα ξεπέρασε της Γαλλία που είναι πλέον στην 5η θέση ( 5% ) .
Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti η έκθεση » SIPRI 2014 » σημειώνει ότι ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών έχει την τάση να αυξάνει , παρά τις οικονομικές δυσκολίες . Ειδικότερα , οι ινδικές εισαγωγές όπλων υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία , με τη Ρωσία προμηθεύει το 75% όλων των πωλήσεων όπλων στην Ινδία τα τελευταία πέντε χρόνια .«Η Ρωσία έχει διατηρήσει υψηλά επίπεδα των εξαγωγών όπλων , παρά την κρίση στη βιομηχανία όπλων κατά την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» αναφέρει ο ερευνητής κ. Siemon Wezeman (Σίμον Βέτσεμαν) .Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αμερικανικών όπλων , ενώ η Ρωσία επικεντρώθηκε επίσης σε πολεμικά πλοία , με μεγάλες αγορές στην Ινδία , την Κίνα και την Αλγερία .
Μεγαλύτερος εισαγωγές η Ινδία. Η Ρωσία προμηθεύει όπλα σε 52 χώρες και θεωρείται ότι έχει κάτι σαν μονοπώλιο στα πλοία και στα αεροσκάφη
Σύμφωνα με την κ. Ειρήνη Αναστασοπούλου της Ντόυτσε Βέλλε, – και πάντα βάσει των στοιχείων του σουηδικού SIPRI η πώληση όπλων αυξήθηκε κατά 14% το διάστημα 2009 – 2013 σε σχέση με το 2004 – 2008, με πρώτη χώρα την Ινδία, που κατοχυρώνεται ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο.
Αντίθετα, η δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις όπλων στην Ευρώπη , η οποία έπεσε στο 25% σε σχέση με την τετραετία 2004 – 2008 αλλά προκάλεσε και την αύξηση πωλήσεων μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού.
Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα ανάμεσα στο 2004 μέχρι το 2008 το Νέο Δελχί αύξησε τις εισαγωγές του κατά 111%, με παράλληλη αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά τρεις φορές περισσότερο από όσο οι γειτονικές του Πακιστάν και Κίνα.
Ανάμεσα στις πρώτες πέντε θέσεις στον κατάλογο των χωρών με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων βρίσκονται η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τον ερευνητή κ. Σίμον Βέτσεμαν του SIPRΙ, η εικόνα αντανακλά τους φόβους των χωρών αυτών από την υπεροπλία του Ιράν.
Η Κίνα, από την πλευρά της, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη θέση της ως εξαγωγική χώρα όπλων και να ανέλθει, όπως προαναφέραμε, στη τέταρτη θέση μετά τη Γερμανία . Τα ¾ των εξαγωγών της Κίνας πηγαίνουν στους παραδοσιακούς της συμμάχους, το Πακιστάν, τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, ενώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στην Αφρική. Ο κ. Σίμον Βέτσεμαν υπογράμμισε ότι μια από τις τελευταίες εξελίξεις αφορά στην ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει όπλα προηγμένης τεχνολογίας ελκυστικά για πολλές χώρες. Ως παράδειγμα φέρει την απόφαση της Τουρκίας να επιλέγει κινεζικό σύστημα προστασίας του εναέριου χώρου.
Και η Ελλάδα αγοράζει πολλά όπλα
Η Ντόυτσε Βέλλε αναφέρει ότι οι βασικότεροι αγοραστές Γερμανικών όπλων είναι οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και το Ισραήλ.
Η Μ. Βρετανία θεωρείται κατά το SIPRI ο μεγαλύτερος αγοραστής βαρέων όπλων, ακολουθούμενη από το Αζερμπαϊτζάν (12%) και την Ελλάδα (11%). Στη Λατινική Αμερική η Βενεζουέλα έρχεται στην πρώτη θέση, με τη Βραζιλία να την ακολουθεί κατά πόδας αυξάνοντας τις εισαγωγές σε γαλλικά υποβρύχια και σουηδικά πολεμικά αεροπλάνα. Η Αλγερία, το Μαρόκο και το Σουδάν είναι οι τρεις χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων στη μαύρη ήπειρο.
Η βάση δεδομένων στην οποία στηρίζεται η » SIPRI 2014» -και μέρος αυτών αποτελούν τα προαναφερθέντα-, συγκεντρώθηκαν από δημόσιες πηγές πληροφοριών σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές όπλων .
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute- SIPRI ) ιδρύθηκε το 1966 από το σουηδικό κοινοβούλιο ως μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για την έρευνα σχετικά με τις συγκρούσεις , τα όπλα , τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό . Στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τη σουηδική κυβέρνηση και αντιλαμβάνεται την αποστολή του ως πλατφόρμα συνεργασίας ερευνητών σε θέματα συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται με τα ΗΕ και την ΕΕ. Επικεφαλής της από τον Ιανουάριο του 2013 είναι ο Τίλμαν Μπρικ, καθηγητής Οικονομικών στο Βερολίνο. Το SIPRI διατηρεί παραρτήματα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Διαβάστε ακόμη:
«Ματωμένα δισ.» στη Συρία – Τι χάνει η Ρωσία από εξοπλισμούς αν πέσει ο Άσαντ