Αυτό κι αν ήταν χαστούκι στον Ντέιβιντ Κάμερον! Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από τους πρώτους που… σήκωσαν το λάβαρο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, υποχρεώθηκε σε δημόσια ταπείνωση και υποχώρηση. Και μαζί του, παρασέρνει και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Η βρετανική Βουλή είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η απόφαση μπορεί να ήταν οριακή (272 υπέρ και 285 κατά) αλλά είναι σαφής και ξεκάθαρη. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηττημένος και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε δημόσια να σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου και να πράξει αναλόγως, δηλαδή να μην εγκρίνει μια τέτοια δράση.
«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις. Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα», είπε.
Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
«Παγωμάρα» στον Λευκό Οίκο
Η υπαναχώρηση Κάμερον προκαλεί δισταγμούς και στις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει διεθνή στήριξη για να «πατήσει» την υπόσχεση να μη μπλέξει τις ΗΠΑ σε νέο πόλεμο. Αλλά τώρα που ο Κάμερον κάνει πίσω, ο δισταγμός του Αμερικανού προέδρου –που ήδη είχε διαφανεί από χθες- γίνεται μεγαλύτερος.
Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής ήταν πως οι διαβουλεύσεις με το Λονδίνο θα συνεχιστούν. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να… πείσει τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγινε χρήση χημικών»
Τηλεδιάσκεψη με βουλευτές είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα και ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.
Επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά», είπε ο Ένγκελ.
Ο Άσαντ «κρύβει» τους Scud
Και ενώ οι δυτική συμμαχία παλεύει να βρει έναν τρόπο για να νομιμοποιήσει την επέμβαση στη Συρία (αλλά ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ούτε και το βρετανικό κοινοβούλιο τους… αφήνει), το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση, ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.
Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτούς, οι μάχες σε κεντρικούς οδικούς άξονες και οι επιδρομές των ανταρτών παρεμπόδισαν την εκκένωση των εκατοντάδων βάσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που είναι διάσπαρτες στη χώρα.
Μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής, ο Ομπάμα ελπίζει πως τη στρατιωτική επίθεση θα στηρίξει η Μέρκελ
Πηγές των ανταρτών είπαν ότι είδαν να απομακρύνονται δεκάδες κινητοί εκτοξευτήρες πυραύλων Scud από τη βάση της 155ης Ταξιαρχίας η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη Χομς. Οι ανιχνευτές των ανταρτών ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους τυλιγμένους με προστατευτικά και φορτηγά που μετέφεραν ρουκέτες και άλλο εξοπλισμό.
Η βάση του Καλαμούν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προτεινόμενων στόχων που παρουσιάστηκε από μέλη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού σε αντιπροσώπους της Δύσης, στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές της βδομάδας, πρόσθεσαν οι πηγές της αντιπολίτευσης.
Κάτοικοι της πρωτεύουσας και πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει απομακρυνθεί από τα κτίρια όπου στεγάζονται τα γενικά επιτελεία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, στην κεντρική Δαμασκό.
Άλλες πηγές εκτιμούν ότι πιθανότατα έχει εκκενωθεί άλλη μια βάση πυραύλων στη Σάχια, στα νότια της πρωτεύουσας.