(φωτογραφία: Ρώσοι τουρίστες περιμένουν στην ουρά έξω από το χρειοκοπημένο τουριστικό πρακτορείο NEVA -πηγή: Reuters)
«Η Μόσχα σκέπτεται να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν γύρω από τη Ρωσία», όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος euractiv.com σε σημερινό δημοσίευμα του. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε χθες να προχωρήσει σε αντίποινα για την αναστολή των πτήσεων μιας θυγατρικής εταιρείας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.
Η χαμηλού κόστους εταιρεία Dobrolyot, θυγατρική της Aeroflot, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της την περασμένη εβδομάδα μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι εκτελεί πτήσεις προς την Κριμαία. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να περιορίσει ή να απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία στις ασιατικές διαδρομές, μια κίνηση που θα μπορούσε αυξήσει κατά πολύ το κόστος για τους ευρωπαίους μεταφορείς κάνοντας τις πτήσεις να διαρκούν περισσότερο και να απαιτούν περισσότερα καύσιμα.
Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότερες δυτικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να πετούν μέσα στο ρωσικό εναέριο χώρο στις διαδρομές προς την Ασία, και αντ’ αυτού έπρεπε να πετούν μέσω του Κόλπου ή του αεροδρομίου των ΗΠΑ Άνκορατζ στην Αλάσκα.
Η Βενταμόστι ανέφερε ότι σύμφωνα με μία πηγή, η απαγόρευση θα μπορούσε να κοστίσει σε αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa, η British Airways και η Air France 1 δισεκ. ευρώ για μία περίοδο τριών μηνών. Ωστόσο εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας δήλωσαν ότι το ποσό αυτό είναι μάλλον υπερβολικά υψηλό.
Σε πολύ κακές συνθήκες οι τουριστικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν διαμορφώσει πολύ κακές συνθήκες για τις τουριστικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας , κάτι που οδήγησε στη χρεοκοπία ρωσικών εταιρειών ταξιδίων, καθώς η ρωσική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση και το ρούβλι πέφτει.
Οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια επέλεγαν διακοπές όλο και περισσότερο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Ωστόσο, το ρούβλι έπεσε κατά 9% φέτος έναντι του δολαρίου λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης στις σχέσεις με τη Δύση, κάτι που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος των ταξιδιών στο εξωτερικό. Περίπου 15.000 τουρίστες έχουν παραμείνει αποκλεισμένοι στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας ταξιδίων Labirint, αν και αξιωματούχοι της βιομηχανίας έχουν υποσχεθεί ότι οι πελάτες θα αποζημιωθούν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας Έλληνας αξιωματούχος του τομέα του τουρισμού δήλωσε ότι η χώρα αναμένει να υποδεχθεί 1,1 εκατ. Ρώσους τουρίστες φέτος, σε σχέση με 1,35 εκατ. που είχε φιλοξενήσει το 2013. Οι αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται τους αντάρτες στα ανατολικά, έχουν μειωθεί κατά 50% και πλέον.
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτίμησε ότι αυτό θα κοστίσει στη χώρα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών που προσελκύει σε 2,5 εκατ. το χρόνο έως το 2021, αλλά επισήμανε πως «τα πράγματα φαίνεται ότι θα χειροτερεύσουν προτού βελτιωθούν».
Στο «μεγάλο πρόβλημα» της χρεοκοπίας πολλών ρωσικών τουριστικών γραφείων, λόγω της οικονομικής κατάστασης που προέκυψε από την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρεται -σε ανταπόκριση από τη Μόσχα- η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι «δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε διάφορες τουριστικές περιοχές ανά τον κόσμο, την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι στον τομέα του τουρισμού κανονίζουν δωμάτια ξενοδοχείων και εναλλακτικές πτήσεις επιστροφής για περίπου 15.000 Ρώσους».
Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα. «Μετά τη χρεοκοπία μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως η Labirint, πολλοί λογαριασμοί ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων έχουν μείνει απλήρωτοι, κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία» σημειώνεται στο δημοσίευμα. Τέλος, καταγράφονται δηλώσεις Ρώσων τουριστών σε πολυσύχναστα ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κως, τουρίστες οι οποίοι αφηγούνται την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί και αναρωτιούνται εάν θα αποζημιωθούν σε οικονομικό επίπεδο από τις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομικός Ψυχρός Πόλεμος: απαγόρευση πτήσεων ΕΕ πάνω από τη Σιβηρία- ΒΙΝΤΕΟ
Πως και που τα ρωσικά «αντίμετρα» στις κυρώσεις πλήττουν Ελλάδα-Κύπρο
«Νεκρώνουν» οι ελληνικοί S 300 από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!