OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και τον ΟΗΕ» λέει το Der Spiegel

25/08/2013 - 22:20
Share on FacebookShare on Twitter

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ είχε βάλει κοριό στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ανέφερε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του φυγά, πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Σπίγκελ ανέφερε πως τα αρχεία δείχνουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ήταν ανάμεσα στους στόχους των πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο-διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το Σπίγκελ.

Mέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12

«Η κυκλοφορία δεδομένων μας δίνει εσωτερικές βίντεο-τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών (ναι!)», αναφέρει ένα έγγραφο που επικαλείται το Σπίγκελ, προσθέτοντας πως μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12.

Εσωτερικά αρχεία δείχνουν επίσης πως η NSA κατασκόπευε την επίσημη αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά τη μετακόμισή της σε νέες αίθουσες το φθινόπωρο του 2012. Ανάμεσα στα έγγραφα που αντιγράφηκαν από τον Σνόουντεν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της NSA είναι σχέδια της αποστολής της ΕΕ, η τεχνολογική υποδομή της και οι σέρβερ της.

H NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο που αποκαλείται «Υπηρεσία Ειδικής Συλλογής». «Η επιτήρηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και έχει μικρή ή καθόλου σχέση με την απόκρουση τρομοκρατών», έγραψε το Σπίγκελ.

Οι διαρροές του Σνόουντεν έφεραν σε δύσκολη θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εξέθεσαν την παγκόσμια έκταση των προγραμμάτων επιτήρησης που διαθέτει. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει πως οι κατάσκοποί της ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου και πως οι διαρροές έχουν βλάψει την εθνική ασφάλεια.

Πριν από μία εβδομάδα, η Βρετανία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, έθεσε υπό κράτηση τον σύντροφο του δημοσιογράφου ο οποίος καλύπτει για την εφημερίδα Γκάρντιαν τις διαρροές του Σνόουντεν. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε πως τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τον Ντέιβιντ Μιράντα ήταν «πολύ ευαίσθητα» και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αν αποκαλύπτονταν.

Την περασμένη εβδομάδα η Γκάρντιαν κατέστρεψε υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν αρχεία του Σνόουντεν αφού απειλήθηκε με νομικά μέτρα από υψηλόβαθμους συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διευθυντές σύνταξης μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων ανέφεραν πως η κράτηση του Μιράντα και οι κινήσεις εναντίον της Γκάρντιαν «υπονομεύουν τη θέση της ελευθεροτυπίας σε όλο τον κόσμο».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το ότι ένας σθεναρός υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελεύθερης δημόσιας συζήτησης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιήσει αυτό που ισοδυναμεί με παρενόχληση τόσο της εφημερίδας όσο και των ατόμων που συνδέονται μαζί της», αναφέρει η επιστολή της σουηδικής Dagens Nyheter, της φινλανδικής Helsingin Sanomat, της δανέζικης Politiken και της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten.
 

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΕΗΠΑΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Related Posts

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

13/12/2025 - 08:34
δεξαμενόπλοιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Κατάσχεση πετρελαιοφόρου δεξαμενοπλοίου στον κόλπο του Ομάν

13/12/2025 - 07:52
Γουίτκοφ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στη Γερμανία για συζητήσεις με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες

13/12/2025 - 07:39

Διαβάστε Επίσης

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

Ιράν: Κατάσχεση πετρελαιοφόρου δεξαμενοπλοίου στον κόλπο του Ομάν

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στη Γερμανία για συζητήσεις με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος – Πού προβλέπονται τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Πλημμελείς οι έλεγχοι των δοτών γενετικού υλικού πανευρωπαϊκά - Η Ελλάδα εξακολουθεί να παίρνει σπέρμα από τη Δανία

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Νέο πλαίσιο στήριξης για οφειλέτες και επιχειρήσεις - Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και voucher στήριξης για επιχειρήσεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert