Γράφει ο
Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014, τα διεθνή ΜΜΕ αποφάσισαν να ρίξουν τα φώτα της δημοσιότητας στα «αναπάντεχα» γεγονότα που διαδραματίζονται στο Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μοσούλης. Οι πρώτοι τίτλοι των ΜΜΕ αναφέρθηκαν αφενός στο τεράστιο κύμα εκτοπισμένων Ιρακινών (περίπου μισό εκατομμύριο), που πυροδότησε η κατάληψη της Μοσούλης από τους σουνίτες τζιχανιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (Islamic State in Iraq and the Levant – ISIL ή και Islamic State of Iraq and al-Sham – ISIS), αφετέρου στην αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.
Ας δούμε όμως ποια είναι αυτή η οργάνωση και ποιους στόχους έχει θέσει;
Η ISIL είναι μια οργάνωση τζιχαντιστών, που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και τη Συρία, όπως αναφέρει και η ονομασία της. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προέρχεται από την Αλ Κάιντα του Ιράκ (al-Qaeda in Iraq – AQI). Το ακριβές μέγεθός της είναι άγνωστο, αν και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για έως 5.000 μαχητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ξένοι τζιχαντιστές (περίπου το 80% των τζιχαντιστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον αραβικό κόσμο τον Καύκασο, καθώς και άλλες χώρες, που μετέβησαν στη Συρία και τάχθηκαν κατά του Άσαντ, έχουν ενταχθεί στη δύναμη της ISIL). Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η ISIL υπερέχει της al-Qaeda και αριθμητικά και επιχειρησιακά. Επικεφαλής της φέρεται να είναι ο 43χρονος Abu Bakr al-Baghdadi, που κατάγεται από τη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ και ο οποίος τάχθηκε κατά των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, όταν εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003.
Σε αντίθεση με άλλες ομάδες σουνιτών ανταρτών που δραστηριοποιούνται στη Συρία, η ISIS αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση ενός συρο-ιρακινού ισλαμικού εμιράτου και στην εκδίωξη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Μαλίκι, ο οποίος σύμφωνα με την οργάνωση μονοπωλεί την εξουσία υπέρ των σιιτών. Τον Μάρτιο του 2013, η ISIS σημείωσε την πρώτη της σημαντική στρατιωτική επιτυχία, όταν κατέλαβε την πόλη Raqqa της ανατολικής Συρίας. Τον Ιανουάριο του 2014, μετά την ένταση που σημειώθηκε μεταξύ της σουνιτικής ιρακινής μειοψηφίας και της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης, κατέλαβε και τη Φαλούτζα της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ. Επιπρόσθετα, κατάφερε να ελέγξει μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Ραμάντι της επαρχίας Ανμπάρ και να έχει παρουσία σε αρκετές πόλεις πλησίον της τουρκο-ιρακινής και συρο-ιρακινής μεθορίου. Ωστόσο, η πρόσφατη κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, προκάλεσε τεράστια εντύπωση, καθώς πρόκειται για άλλη μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία της ISIS, που κατάφερε να κατακερματίσει τις επιχειρησιακά αδύναμες ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας και που τώρα κατευθύνεται προς τη Βαγδάτη…
www.geostrategy.gr
Στο Ιράκ οι νεκροί αυξάνονται στην Ουάσινγκτον ψάχνουν την στρατιωτική απάντηση