Η υπόθεση των πέντε πλασματικών χρόνων που οι στρατιωτικοί θα μπορούν να πληρώσουν αλλά με τίμημα πολλαπλάσιο από το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, είναι η καλύτερη απόδειξη μιας υποψίας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έγινε διαπίστωση και βεβαιότητα. Εντός της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα σ΄ αυτό που ονομάζουμε …πολιτικό προσωπικό της χώρας υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα είχαν και μεγάλο πρόβλημα να μην διαθέτει η Ελλάδα Ένοπλες Δυνάμεις! Δεν είναι υπερβολή και είναι πλέον μια άποψη που όλο και συχνότερα ακούγεται.
Ξεκινώντας εδώ από το Onalert όπου ο πρώην ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης είχε εκφράσει την άποψη ότι όλα δείχνουν πως θέλουν να μας πάνε σ΄ έναν στρατό “μικρό και φθηνό” και πάντως όχι εθνικό στρατό .
Η άποψη αυτή κέρδιζε όλο και περισσότερους “οπαδούς” όχι αδικαιολόγητα. Οι εκτός κάθε λογικής περικοπές, τα …λάθη στο “τσεκούρωμα” των μισθολογικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, η απόλυτη αδιαφορία στα “καμπανάκια κινδύνου” που χτυπούν διαρκώς για το μαύρο χάλι που επικρατεί σε θέματα συντήρησης κρίσιμων οπλικών συστημάτων όλα συνηγορούν στην άποψη ότι “δεν δίνουν μία” για την κατάσταση στην οποία οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια οι ΕΔ. Στην διάλυση και στην καταστροφή.
Η υπόθεση των πλασματικών χρόνων ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση.
Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να μας πουν από το ΥΠΕΘΑ αν υπάρχει απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην αλληλογραφία που έχει γίνει για το θέμα ,στην οποία ανώτατη υπάλληλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστηρίζει εγγράφως ότι οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να πάρουν τα πέντε πλασματικά χρόνια γιατί είναι “ευνοημένοι” και επειδή έχουν να περιμένουν “κάτι να πάρουν” από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπάρχει ή δεν υπάρχει τέτοια απάντηση μ΄ αυτά τα επιχειρήματα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει!
Στην συνέχεια και κατόπιν μεγάλης αντίδρασης από το ΥΠΕΘΑ γι΄ αυτές τις απαράδεκτες απόψεις το οικονομικό επιτελείο των κ.Στουρνάρα και Σταϊκούρα έκαναν πίσω ,δέχτηκαν να δώσουν τα πέντε πλασματικά χρόνια, αλλά με κόστος απαγορευτικό για τους στρατιωτικούς. Ποιος στρρατιωτικός σήμερα μπορεί να πληρώσει 10.000 ευρώ; Και γιατί καθορίστηκε αυτό το απαγορευτικό ποσό ,όταν για τα Σώματα Ασφαλείας το κόστος είναι 2.500 ευρώ. Όχι ότι οι αστυνομικοί στην πλειοψηφία τους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ακόμη κι αυτά τα χρήματα.
Η αντιπάθεια των γραφειοκρατών για τις ΕΔ επιβεβαιώνεται και με την άρνηση να λύσουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού όσων στρατιωτικών εντάχθηκαν στις ΕΔ την περίοδο 1990-92 που με την ισχύ του νέου ασφαλιστικου του νόμου 3865/2010, ουσιαστικά τους επιβάρυνε με 10-12 επιπλεόν χρόνια παραμονής στο στράτευμα. Ο Στουρνάρας επικαλέστηκε το κόστος για να πει όχι.
Δεν γνωρίζουμε αν οι «επιτελείς» του Οικονομικών θα «σώσουν» τη χώρα. Θα πρέπει να μάθουν όμως ότι σωτηρία χωρίς ζωντανές ΕΔ δεν μπορεί να υπάρξει.
Διαβάστε ακόμη:
Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για τα «πλασματικά χρόνια» που θα δοθούν παντού