Τεράστιες είναι οι αλλαγές που άρχισαν να συντελούνται στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις με την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας από τον Σεργκέι Σοϊγκού. Μια μικρή ένδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο στοιχεία, τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν άκρως απόρρητα. Πρόκειται συγκεκριμένα, για σχέδια διαμόρφωσης του στρατού και του στόλου της χώρας ως το 2020.
Βέβαια, αυτό δεν συνέβη αμέσως, αλλά ύστερα από συζήτηση των σχεδίων αυτών στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου. Σε αυτήν, εκτός από τα τακτικά μέλη, δηλαδή τους υφυπουργούς, τους αρχηγούς των Κλάδων, καθώς και τους διοικητές και επικεφαλής των διαφόρων Διευθύνσεων και Σωμάτων των ΕΔ, ο υπουργός κάλεσε και τους διοικητές των στρατιωτικών περιφερειών των στόλων, των στρατιών και άλλων Σωμάτων και τομέων. Επίσης, κάλεσε εκπροσώπους του Κοινωνικού Συμβουλίου του υπουργείου Άμυνας. Μεταξύ αυτών, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Moskovskiy Komsomolets, Πάβελ Γκούσεφ, και τον επικεφαλής της επιτροπής του Δημοσίου επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα ασφάλειας, Αλεξάντρ Κανσίν.
Στην επιτροπή εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της «καταδρομικής επιθεώρησ&ta;ς» πολεμικής ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας και των δυνάμεων Αντιαεροπορικής-Διαστημικής Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Μαΐου, καθώς και θέματα που αφορούν την επάνδρωση του στρατού και του στόλου με επαγγελματίες. Το σημαντικότερο θέμα όμως, ήταν ο τρόπος υλοποίησης από το υπουργείο Άμυνας του ολοκληρωμένου προγράμματος που βασίζεται στις εντολές του προέδρου της χώρας και αφορά τη βελτίωση της στρατιωτικής θητείας, τα άμεσα και μελλοντικά σχέδια εκσυγχρονισμού των ΕΔ της Ρωσίας.
Είναι ενδιαφέρον ότι, πριν από την εξέταση και έγκριση των σχεδίων στην επιτροπή του υπουργείου Άμυνας, αυτά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμύνης, αντιστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται στην ιστοσελίδα και θα αποστέλλονται στους στρατιωτικούς διοικητές, για τους οποίους προορίζονται.
Τα πραγματικά απόρρητα, είναι κρυφά
Φυσικά, τα σχέδια ανάπτυξης των ΕΔ πάντα θα έχουν το κρυφό τμήμα τους, το οποίο κανείς δεν πρόκειται να αναρτήσει στο Ιντερνετ. Αλλά και τα διαθέσιμα για ανάγνωση στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί, είναι κατά τη γνώμη των στρατιωτικών εμπειρογνώμων αρκετά. Για παράδειγμα, όποιος θέλει μπορεί να μάθει πως και πότε οι επαγγελματίες θα επανδρώσουν τα πληρώματα των υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Σύμφωνα με τα σχέδια, αυτό θα συμβεί τον Δεκέμβριο του 2013.
Τα τάγματα αλεξιπτωτιστών πρέπει να επανδρωθούν με επαγγελματίες ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι θέσεις για λοχίες θα συμπληρωθούν σε ποσοστό 75% ως το τέλος του φετινού έτους και 100% στο τέλος του επομένου. Ενώ, όσον αφορά τις τεχνικές ειδικότητες (οδηγοί, συνεργεία επισκευών, χειριστές των τεχνολογικά πιο περίπλοκων συστημάτων και όπλων) αναμένεται να επανδρωθούν πλήρως ως το τέλος του 2017.
Ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών έχει προγραμματιστεί για το κάθε έτος. Στο τέλος του 2013 προβλέπεται συνολικά στο στρατό να υπηρετούν 241,4 χιλιάδες, και το 2014, 295 χιλιάδες ΕΠΟΠ. Κάθε χρόνο δε, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξάνεται κατά 50 χιλ. Το 2020, οι επαγγελματίες οπλίτες και κατώτεροι αξιωματικοί σχεδιάζεται να είναι 425 χιλ. Στην ομιλία του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ΕΔ, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ανέφερε ότι φέτος έχει προγραμματιστεί η επάνδρωση πέντε ταξιαρχιών με επαγγελματίες, εκ των οποίων τέσσερις μηχανοκίνητου πεζικού και μιας ταχείας αντίδρασης, ένα σύνταγμα και 14 μονάδες ειδικών δυνάμεων, 27 τάγματα αερομεταφερόμενων δυνάμεων και επτά τάγματα πεζοναυτών.
Νέοι εξοπλισμοί
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία σχετικά με τον εξοπλισμό που θα παραλάβει το στράτευμα. Όσον αφορά τα νέα υποβρύχια, ως το τέλος του φετινού έτους αναμένεται να παραδοθεί το 47% του συνολικού αριθμού που προβλέπει το κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών ως το 2020. Να σημειωθεί έως το τέλος του 2013 θα τεθούν σε υπηρεσία δύο στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Borey (Project 955) εξοπλισμένα με 16 στρατηγικούς πυραύλους Bulava το καθένα, και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων Yasen (Project 885), ενώ το επόμενο έτος δύο υποβρύχια ντίζελ κλάσης Amur (Project 636).
Από εκεί και πέρα με διάφορους ρυθμούς παράδοσης, στον στόλο θα εισέλθουν και πλοία επιφανείας, στην Πολεμική Αεροπορία μαχητικά και βομβαρδιστικά, στον στρατό ξηράς τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Ο στρατηγός Γκεράσιμοφ, αποκάλυψε επίσης ότι το στράτευμα θα προμηθεύεται ετησίως από 70 μέχρι 100 αεροσκάφη, περισσότερα από 120 ελικόπτερα, 8-9 πλοία επιφανείας και υποβρύχια, και έως 600 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων (!). Τα σχέδια περιλαμβάνουν και την ένταξη στο στράτευμα υπερσύγχρονων οπλικών και άλλων συστημάτων, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των σημερινών και παλαιότερων, την κατασκευή και αναδιαμόρφωση των κέντρων εκπαίδευσης, πολυγώνων, οικιστικών συγκροτημάτων του προσωπικού, και πάρα πολλά άλλα.
Όπως δήλωσε ο κ.Γκεράσιμοφ, η μαζική παράδοση στις στρατιωτικές μονάδες νέων τύπων οπλικών συστημάτων, θα ξεκινήσει το 2016. Για τον λόγο αυτό, το 2015 θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νέου άρματος Armata, του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού Kurganets, όπως και του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού. Το 2016 αναμένεται να είναι έτοιμο το μαχητικό πέμπτης γενιάς Τ-50, το αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα S-500 και η νέα κορβέτα, ενώ το 2018, το νέας γενιάς αντιτορπιλικό.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι στρατηγοί δημοσίευσαν τα σχέδιά τους στο διαδίκτυο; Η απάντηση είναι πολυεπίπεδη. Από τη μία πλευρά, η αποκαλυπτικότητα αυτή πηγάζει από το Διάταγμα του προέδρου υπ’ αρ. 603 από 07.05.2012. Από την άλλη, η ανοικτή πρόσβαση στα σχέδια της δομής και ανάπτυξης των ΕΔ μπορεί να αποτελέσει ένα από τα στάδια για τη δημιουργία στη Ρωσία μιας κοινωνίας των πολιτών, να προωθήσει τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων στο στρατό και τον στόλο, από την κοινωνία. Με την έλευση του Σεργκέι Σοϊγκού στη θέση του υπουργού Άμυνας, αυτός ο έλεγχος φαίνεται ότι καθίσταται εφικτός.
ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα