*Βασίλης Γιαννακόπουλος,
γεωστρατηγικός αναλυτής
Σύμφωνα με ένα κατάλογο, που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 2011, οι 100 μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής οπλικών συστημάτων πούλησαν όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες αξίας 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, οι πωλήσεις των δέκα κορυφαίων εταιριών ξεπέρασαν τα 208 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εν λόγω εταιρίες έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 2000, ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ έφθανε περίπου τα 312 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ, το 2011, το ποσό αυτό είχε ανέλθει στα 712 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως σημειώνει το SIPRI, μεταξύ του 2002 και του 2011, οι πωλήσεις όπλων των 100 κορυφαίων εταιριών παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 51%.
Μετά το 2011, ενώ θα αναμενόταν μια περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων όπλων, εντούτοις, η ανοδική τάση τερματίσθηκε και οι συνολικές πωλήσεις των 100 κορυφαίων εταιριών παρουσίασαν πτώση κατά 5%, σε σύγκριση με το 2010. Φυσικά, η πτώση αυτή δεν οφείλεται στη βελτίωση της παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας, αλλά είναι αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που εφάρμοσαν την τελευταία τριετία τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε περικοπές των αμερικανικών αμυντικών δαπανών, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 450 δισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία. Έτσι, ένας τεράστιος αριθμός προμηθειών οπλικών συστημάτων ακυρώθηκε ή επιβραδύνθηκε.
Ως γνωστόν, το Δεκέμβριο του 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από το Ιράκ, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων τους και από το Αφγανιστάν. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις υπόλοιπες χώρες, που συμμετείχαν στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF).
Και ενώ τα μέτρα λιτότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έπληξαν δραστικά την κερδοφορία των πολεμικών βιομηχανιών, αυτές άρχισαν να εξετάζουν τρόπους διεύρυνσης του πελατολογίου τους. Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση των πωλήσεών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, προθυμοποιούνται πλέον να πουλήσουν οπλικά συστήματα στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Για παράδειγμα, η πολυεθνική με έδρα το Λονδίνο, BAE Systems plc, προσανατολίζεται στην πώληση οπλικών συστημάτων προς τη Σαουδική Αραβία, ενώ, η αμερικανική Northrop Grumman προωθεί το προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) Global Hawk στη Νότια Κορέα (τέσσερα Global Hawk συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και την Ιαπωνία.
Να λοιπόν, πως οι νέες σκληρές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας δημιουργούν μια προ-συγκρουσιακή κατάσταση ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο, κι αυτή με τη σειρά της δημιουργεί ευκαιρίες ανάκαμψης στις πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περιοχή του Κόλπου, όπου η επιβολή των επανειλημμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, «πιέζουν το Ριάντ να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη», προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα περιφερειακής ασφάλειας που δημιούργησε η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
*www.geostrategy.gr
geostrategical@yahoo.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
61% κάτω οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια!
Ιδιωτικοί στρατοί: Ποιοι είναι, πόσα κερδίζουν, πως λειτουργούν
Ποιοι ,γιατί και πως άφησαν «άοπλη» την Ελλάδα. Από το «πάρτα όλα» στο «φοβικό σύνδρομο»!