Η πλήρης ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ευρύτατος επανεξοπλισμός τους, οι νέες βάσεις στην Αρκτική, η πυρηνική αποτροπή, ο στόλος στη Μεσόγειο, ήταν ορισμένες βασικές κινήσεις του υπουργείου Άμυνας το 2013, που δείχνουν τις αυξανόμενες γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Μόσχας.
Ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέλαβε το πόστο του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ο προκάτοχός του, Ανατόλι Σερντιουκόφ, κυριολεκτικά «διέλυσε» το δοκιμασμένο στο χρόνο «σοβιετικό» μοντέλο διοίκησης των ΕΔ. Από την άλλη όμως, ο Σοϊγκού ήταν αυτός που κλήθηκε να βάλει τάξη και να ξανακάνει τις ΕΔ της Ρωσίας αποτελεσματικές.
Γι’ αυτό ακριβώς, ο ανώτατος στρατιωτικός επικεφαλής της χώρας, πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε εντολή για αιφνιδιαστικούς ελέγχους της πολεμικής ετοιμότητας του Στρατού ξηράς και του Στόλου. «Αιφνιδιαστικούς» στην κυριολεξία, επειδή ο ίδιος ο υπουργός Αμύνης έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου αποδέκτης της διαταγής να τεθεί σε πολεμικό συναγερμό η Κεντρική στρατιωτική διοίκηση, την ώρα που βρισκόταν στο αεροπλάνο καθ’ οδόν προς το εξωτερικό για ταξίδι εργασίας.
Ασκήσεις ετοιμότητας
Στη συνέχεια, ανάλογη κινητοποίηση έγινε στη Δυτική και τη Νότια στρατιωτική διοίκηση. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος στην Ανατολική στρατιωτική διοίκηση, ενώ τον Οκτώβριο αξιολογήθηκε η ικανότητα αντιμετώπισης πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης, από τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Αεροδιαστημικής Άμυνας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας Μακράς Ακτίνας Δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθένας από τους ελέγχους συνοδευόταν από μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατευμάτων και τεχνικών μέσων από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν επέτρεψαν μόνο να αξιολογηθεί το επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας των ΕΔ και να δοκιμαστεί η συνεργασία των Σωμάτων τους, αλλά έδωσαν παράλληλα και τη δυνατότητα να αναδειχθούν τα υφιστάμενα προβλήματα στη στρατιωτική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος Πούτιν έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των ελέγχων. Παρόλα αυτά όμως, το Δεκέμβριο έθεσε στον Σ. Σοϊγκού μια σειρά από θέματα πρώτης προτεραιότητας που απαιτούν λύση, με πρώτο από αυτά την επίσπευση του επανεξοπλισμού των ΕΔ με νέα οπλικά συστήματα και άλλα μέσα.
Οχι στα Δυτικά οπλικά συστήματα
Στη διάρκεια της μεταρρύθμισης προέκυψε μια παράδοξη κατάσταση σε σχέση με τον Α. Σερντιουκόφ. Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων, έδειχνε προτίμηση σε υλικό Δυτικής προέλευσης για το στρατό της. Ο Σοϊγκού μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο άλλαξε ριζικά την κατάσταση αυτή.
Ρωσικός στρατός
Μέσα σε αυτό το διάστημα παραδόθηκαν στο στρατό δύο τάγματα νέων στρατηγικών πυραύλων Yars. Δύο ταξιαρχίες του Στρατού Ξηράς εξοπλίστηκαν με το πυραυλικό σύστημα Iskander. Δύο αεροπορικές βάσης έλαβαν νεότατα βομβαρδιστικά Su-34, εκπαιδευτικά αεροπλάνα Yak-130, ελικόπτερα Mi-28N και Mi-35M. Το ΠΝ απέκτησε δύο νέα καταδρομικά στρατηγικών πυραύλων κλάσης Borey (Project 955).
Επανεξοπλίστηκαν έξι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και μια τεθωρακισμένη με σύγχρονα άρματα μάχης, Τ-90, και συστήματα πυροβολικού, Msta-S. 36, στρατιωτικές μονάδες εφοδιάστηκαν με σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών, ενώ έξι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, με νέα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Χάρις στα παραπάνω, το 2013 επετεύχθη η αύξηση του ποσοστού των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και άλλων μέσων στις ρωσικές ΕΔ σε 17%. Στα τέλη του 2015 το ποσοστό θα φτάσει το 30%, ενώ το 2020 το 70-100%.
Γεωπολιτικοί στόχοι
Το φετινό έτος έδειξε περισσότερο από κάθε άλλο που στοχεύουν οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες στο στρατό. Η Μόσχα παραδέχθηκε ανοιχτά ότι εγκατέστησε στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ συστήματα τακτικών πυραύλων Iskander. Αυτοί είναι ικανοί να πλήξουν οποιουσδήποτε υψηλής προστασίας στόχους που μπορεί να απέχουν 500 χλμ από τα ρωσικά σύνορα. Για παράδειγμα, τέτοιοι στόχοι είναι αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού με τον εξοπλισμό του, καθώς και θέσεις της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας. Επίσης, φέτος η Ρωσία αποκατέστησε σχεδόν πλήρως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Έθεσε σε λειτουργία τους τέσσερις από τους οκτώ υπό κατασκευή σταθμούς ραντάρ Voronezh-DM που είναι ικανοί να επιτηρούν οτιδήποτε συμβαίνει στον εναέριο χώρο γύρω από τη Ρωσία, σε απόσταση 6000 χλμ από τα όρια της χώρας.
Για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας τον Ιούνιο συστάθηκε επιχειρησιακή διοίκηση στη Μεσόγειο. Πλέον στη ζώνη αυτή είναι διαρκώς παρόντα ρωσικά πολεμικά πλοία. Οι πολεμικές δυνατότητες των Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών ενισχύθηκαν με την ένταξη στη δύναμή τους τριών ταξιαρχιών καταδρομέων από τον ΣΞ, κάτι που θα επιτρέψει στη Μόσχα να αντιμετωπίζει περισσότερο αποτελεσματικά την εμφάνιση απειλών για την ασφάλειά της κατά μήκος των συνόρων.
Όμως, πιθανόν η σημαντικότερη κίνηση ήταν η δημιουργία ενός δικτύου στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της Αρκτικής. Ο σχηματισμός τους θα ολοκληρωθεί ήδη κατά το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο αρχιπέλαγος Νέα Γη θα αναπτυχθούν τμήματα των δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας, θα συσταθούν ταξιαρχίες ταχείας αντίδρασης, ενώ μονάδες του ΠΝ θα διενεργούν συνεχείς περιπολίες σε όλη την έκταση της Βορείου θαλάσσιας οδού. Με αυτό τον τρόπο η Μόσχα σκοπεύει να στηρίξει το αίτημά της για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού, καθώς και να καθιερώσει μια νέα συγκοινωνιακή οδό από τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό.
ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα