Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, στενοί σύμμαχοι στους κόλπος του ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν συνομιλίες έπειτα από τις «σοβαρές ανησυχίες» που εξέφρασε η Ουάσιγκτον αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευθεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Κίνα.
Ο υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Τζιμ Μίλερ είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ουάσιγκτον στην Τουρκία.
«Ο υφυπουργός Αμύνης Τζιμ Μίλερ έφθασε στην Τουρκία για διμερείς διαβουλεύσεις πάνω σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, κυρίως για τη Συρία, τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις σε θέματα αμύνης και της συνεργασίας μας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Τ.Τζ.Γκρούμπισα.
Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC για την αγορά πυραύλων εδάφους-αέρος Χονγκτσί, κόστους 4 δισεκ. δολαρίων.
Η προτίμηση των Τούρκων στην κινεζική κρατική αμυντική εταιρεία, κατά της οποίας οι ΗΠΑ εφαρμόζουν εμπάργκο λόγω των πωλήσεων οπλικών συστημάτων που έχει πραγματοποιήσει στη Συρία και το Ιαράν, έχει εξερεθίσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδίως την Ουάσιγκτον, η οποία έχει εκφράσει τις «σοβαρές της ανησυχίες».
Η Άγκυρα αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι προτίμησε τους Κινέζους από τους ανταγωνιστές τους, την αμερικανική Raytheon, τη ρωσική Rosoboronexport και την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam, λόγω του υψηλού τιμήματος της προσφοράς των προειρημένων εταιρειών και των αντισταθμιστικών οφελών της μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Διαβάστε ακόμη:
«Παίζει» με τους Κινέζους ο Ερντογάν για τα αντιαεροπορικά!
Ποιες είναι οι επιδιώξεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή; Τι έδειξε η στάση της στο θέμα Συρία