Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να στοχοθετηθεί από τις κυρώσεις μελλοντικά.
«Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε (την επιβολή κυρώσεων σε) πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων, τόνισε.
Το όνομα του Πούτιν δεν συμπεριλαμβανόταν στην ομάδα των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και πολλοί σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου, σε βάρος των οποίων ανακοινώθηκε σήμερα η επιβολή κυρώσεων. Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι θα αποτελούσε ένα ασυνήθιστο μέτρο η επιβολή κυρώσεων σε έναν αρχηγό κράτους. «Οι άνθρωποι γύρω του. . . ασκούν μεγάλη επιρροή στη Ρωσία και τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Ακόμη ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο επέμεινε ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον θα περιοριστεί στη χορήγηση οικονομικής στήριξης, καθώς επιδιώκει να εξευρεθεί μία διπλωματική οδός με τη Ρωσία.
«Εξετάζουμε τα αιτήματα της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κάρνεϊ. Όμως «η προσοχή μας είναι στραμμένη στα βήματα που μπορεί να κάνει η Ρωσία για την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.