Σχεδόν το σύνολο των ιρανικών εφημερίδων χαιρέτισε σήμερα την πυρηνική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας την προσωπική επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αν και συντηρητικές εφημερίδες εκτιμούν πως οι ΗΠΑ δεν είναι «άξιες εμπιστοσύνης».
«Εδώ είναι το Ιράν, όλοι είναι ευχαριστημένοι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας «Ετεμάντ», η οποία δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ που αφηγείται, μέσω συνεντεύξεων που έγιναν στους δρόμους πολλών πόλεων αλλά και καταγραφών που αντλήθηκαν από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, την ανυπομονησία των Ιρανών οι οποίοι έμειναν ξύπνιοι όλη τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή για να περιμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.
Η εφημερίδα «Χαφτ-ε Σομπ» εκτιμά πως «ο Ζαρίφ κέρδισε τη μάχη του Facebook» και υποστηρίζει πως σχεδόν 164.000 άνθρωποι έκαναν κλικ στο «Μου αρέσει» στο σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών με το οποίο ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής τη σύναψη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εξάλλου, σχεδόν 700.000 άνθρωποι παρακολουθούν τη σελίδα του Ζαρίφ στο Facebook, κάτι που αποτελεί από μόνο του ένα ρεκόρ.
Για τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα «Αρμάν», πρέπει να απονεμηθεί «ένα χρυσό μετάλλιο στον Ζαρίφ». Η εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της μια μεγάλη φωτογραφία του Ζαρίφ από την άφιξή του στην Τεχεράνη. Καθισμένος σε μια πολυθρόνα, πήρε στα γόνατά του την Αρμιτά, τη μικρή κόρη του Νταριούς Ρεζάι-Νεζάντ, ενός πυρηνικού επιστήμονα που σκοτώθηκε σε επίθεση το 2011.
Πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης τη φωτογραφία του Ζαρίφ και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι την ώρα που σφίγγουν τα χέρια μετά τη συμφωνία της Γενεύης. «Μια χειραψία που επέτρεψε να βγούμε από το αδιέξοδο», εκτιμά η εφημερίδα «Ετεμάντ» στην πρώτη σελίδα της.
Η μεγάλη μεταρρυθμιστική εφημερίδα «Σαργ» δημοσιεύει τη φωτογραφία των Ζαρίφ και Κέρι υποστηρίζοντας πως «οι κυρώσεις θα διαλυθούν», όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Η κυβερνητική εφημερίδα «Ιράν» χαιρετίζει τη νίκη «της διπλωματίας της μετριοπάθειας» (σύνθημα του Ροχανί) υποστηρίζοντας πως μέσα σε λιγότερο από 100 ημέρες, η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από μια «κρίση 10 ετών».
Από τις περίπου 20 εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες, μόνο δύο συντηρητικές, η «Καϊχάν» και η «Βατάν-Εμροόζ», επέλεξαν να υιοθετήσουν κάπως επικριτικό τόνο.
Για την «Καϊχάν», «οι ΗΠΑ δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης». «Η συμφωνία της Γενεύης δεν διήρκεσε παρά μία ώρα» επειδή ο Τζον Κέρι δήλωσε πως «δεν αναγνωρίζει στο Ιράν το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο».
«Ο Ζαρίφ επιμένει, ο Κέρι αρνείται» είναι εξάλλου ο τίτλος της «Βατάν Εμροόζ», η οποία υποστηρίζει πως «μια ώρα μετά τη συμφωνία, ο πόλεμος λέξεων άρχισε ανάμεσα στους αρχηγούς της ιρανικής και της αμερικανικής διπλωματίας αναφορικά με το δικαίωμα στον εμπλουτισμό του ουρανίου». Το Ιράν υποστηρίζει πράγματι πως η συμφωνία προβλέπει το δικαίωμά του να εμπλουτίζει ουράνιο, παρά τις δηλώσεις του Κέρι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν