Στους δρόμους της Τουρκίας επικρατεί το χάος μετα την σημερινή απόπειρα πραξικοπήματος.
Ενώ όλοι απορούσαν που ειναι ο Ερντογάν, τα ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για το πραξικόπημα φαίνεται να δείχνουν ως μοναδική απάντηση τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πολιτικό εχθρό του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» υποστηρίζει οτι ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Η θεωρία αυτη δεν ειναι αρκετή για όσους γνώριζαν την σχέση Ερντογάν – Γκιουλέν.
Μέχρι σήμερα ο Ερντογάν εμφανιζόταν να εχει μια θέση ισχύος και να εχει συνθλίψει τον 75χρονο Γκιουλέν ο οποίος εχει βαθιές ρίζες στην τουρκικη πολιτική σκηνή, στις ένοπλες δυνάμεις, στον δικαστικό τομέα αλλα και στα ΜΜΕ.
Αλλά αν, όπως ο ίδιος Ερντογάν ισχυρίστηκε κατα την διάρκεια του διαγγέλματος του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, εμπλέκεται ο Γκιουλέν ή οι οπαδοί του στο πραξικόπημα , τότε αυτο αποδεικνύει ότι ακόμη ο Γκιουλέν παραμένει μια ισχυρή δύναμη απέναντι στον Ερντογάν, αν και ο ίδιος ζει για χρόνια στην απομόνωση στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Όπως έγραψε ο Γιώργος Δούδος στο OnAlert ο M. Fethullah Gülen ζει από το 1999 στις Η.Π.Α., που αρχικά τις επισκέφθηκε για λόγους υγείας και στη συνέχεια παρέμεινε. Η εγκατάσταση του Gülen στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζεται ως αυτοεξορία του, εξαιτίας των προβλημάτων που του προκαλούσε το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, που ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στη δημόσια ζωή αυτής της χώρας μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πρόκειται για έναν σεβαστό και πολυτάλαντο άνθρωπο. Χωρίς να διαθέτει ακαδημαϊκούς ή άλλους κοσμικούς τίτλους, εμπνέει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 7.000.000 ανθρώπους στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως υποστηρίζουν οι ακόλουθοί του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν έχει εμφανώς προσπαθήσει να βελτιώσει τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή με την αναθέρμανση των σχεσεων του με το Ισραήλ και τη Ρωσία. Αλλά μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία σοβαρή ένδειξη – πέραν απο τις φήμες – οτι θα μπορούσε να εχει κάποιο μεγάλο σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. Τουλάχιστον κανείς δε μπορούσε να πιστέψει οτι θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα γεγονότα της αποψινής βραδιάς κατ’αυτόν τον τρόπο.
Εαν το πραξικόπημα πετύχει, σε βάθος χρόνου, τότε θα είναι ένα από τα πιο απίθανα πραξικοπήματα στη σύγχρονη εποχή.
Πριν μερικά χρόνια ο Γκιουλέν ηταν σύμμαχος του Ερντογάν και μάλιστα υποστήριζε την άνοδο του πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος. Όμως, στα τέλη του 2013, ο Γκιουλέν αμφισβήτησε την αγάπη του Ερντογάν για την εξουσία.
Δικαστικοί υπάλληλοι προσκείμενοι πρός τον Γκιουλέν έφεραν κατηγορίες διαφθοράς εναντίον ανθρώπων στον στενό κύκλο του Ερντογάν, σε μια εκστρατεία που θα επηρέαζε ακόμη και τους δύο γιους του Ερντογάν.
Δεν ήταν σαφές ποιος θα κέρδιζε τελικά αυτη την προσπάθεια για τον έλεγχο της χώρας. Στις αρχές του 2014, όμως, ο Ερντογάν κατάφερε να βάλει τέλος σε ερευνα που αφορούσε εκατοντάδες υπαλλήλους της τουρκικης αστυνομίας.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ερντογάν έχει κλείσει εφημερίδες της αντιπολίτευσης, ή εχει απολύσει τιυς αρχισυντάκτες εφημερίδων οπως της Zaman. Εδραίωσε την εξουσία του τον περασμένο Νοέμβριο, εκτελώντας εκλογές μετά από ένα προηγούμενο αποτυχημένο γι’αυτον γύρο τον Ιούνιο.
Οι ακριβείς λόγοι πίσω από τη χρονική στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος δεν ειναι σαφές, αλλά θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια για να αποτραπούν τα σχέδια του Ερντογάν σχετικά με το δημοψήφισμα που προγραμματίζει όσο αφορά το Σύνταγμα. Δημοψήφισμα που εχει ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην προεδρία, εν τέλει μετατρέποντας το τουρκικό σύνταγμα σε προεδρικό, προς ικανοποίηση της μεγαλομανίας του.
Επιμελεια/Απόδοση: OnAlert.gr