Σύμφωνα με το κόμμα του Στάλιν – και μέχρι σήμερα – ο Γιάκοφ συνελήφθη απο τους Ναζί και προσφέρθηκε ώς αντάλλαγμα για γερμανους κρατουμένους.
Νέα στοιχεία του Ρωσικου Υπουργείου Αμυνας δείχνουν οτι ο ίδιος ο Γιάκοφ απογοητεύθηκε απο τα γεγονότα και παραδώθηκε. Στις πρώτες βδομάδες της εισβολής ειδε 1, 3 εκατομμύρια άνδρες του Κόκκινου Στρατού να συλλαμβάνονται ή να πεθαίνουν στα χέρια των Ναζί.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel που έχει πρόσβαση στα αρχεία γράφει όλη την ιστορία του Γιακοφ – γνωστού και ώς Γιασα – στην τελευταία του έκδοση.
Σύμφωνα μετο περιοδικό και με τα στοιχεία του αρχείου στο Υπουργείο Αμυνας ο Στάλιν αποκήρυξε τον γιό του μετα απο μια διαφωνία που είχαν για κάποια φίλη του. Σε επιστολή στην μητέρα του Γιάσα ο Στάλιν γράφει – «Πες στον Γιάσα οτι συμπεριφέρθηκε σαν κακοποιός και ειναι κάποιος με τον οποιο πλέον δεν εχω κανένα κοινό και με τον οποίο δεν θέλω να εχω καμία σχέση. Ας ζήσει οπου και με όποιον θέλει! «
Ο Γιάκοφ εντάχθηκε εθελλοντικά στον στρατό το 1937, εγινε υπολοχαγός το 1940 και διοικητής του 14ου συντάγματος Howitzer τη στιγμή που ο Χίτλερ εξαπέλυσε τρία εκατομμύρια άνδρες στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στις 22 Ιουνίου 1941.
Οι Σοβιετικές Δυνάμεις διαπίστωσαν οτι ο Γιάκοφ ειχε εξαφανιστεί οταν θέλησαν να του δώσουν μεταλλιο ανδρείας.
Κατα την διάρκεια της έρευνας των δυνάμεων του Στάλιν ενας στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που είχε καταφέρει να ξεφυγει ειχε δηλώσει οτι αυτος και ο σύντροφος του – ο Γιακοφ – έθαψαν τα χαρτιά τους και άλλαξαν ρούχα. Φτάνοντας στην όχθη της λίμνης ο Γιακοφ – σύμφωνα με τον στρατιώτη – δεν συνέχισε και φέρεται να ειπε οτι ήθελε να ξεκουραστεί.
Το επεισόδιο δείχνει οτι ο Γιάκοφ μάλλον τέθηκε υπο κράτηση και ηταν αιχμάλωτος των Ναζί με γνώση του Στάλιν. Αυτο μπορει να εξηγησει το γιατι το αρχείο που αποκαλυπτει τωρα το περιοδικό Spiegel ηταν σφραγισμένο τόσα χρόνια.
Στα μάτια του Στάλιν η αιχμαλωσία απο τους Ναζί ηταν προδωσία προς τον Ρώσικο λαό. Ο Στάλιν ποτέ δεν είπε στον ρωσικό λαό – 27 εκατομμύρια εκ των οποίων θα πεθαιναν πολεμώντας τους Ναζί – ότι ο γιος του συνελήφθη. Μαλιστα εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι που επέστρεψαν στη Ρωσία αφου βγήκαν απο τις φυλακές των Ναζί, μπήκαν κατευθείαν σε φυλακές στην Σιβηρία όπου και παρέμειναν για 25 χρόνια – ως τιμωρία για το ‘έγκλημα’ τους.
Στο συγκεκριμένο αρχείο βρίσκονται και δηλώσεις του Γιάκοφ ο οποίος φερεται να δειχνει περιφρόνηση προς τον Κόκκινο Στρατό και να ισχυρίζεται οτι ηταν απροετοιμαστοι και ανοργάνωτοι.
Σύμφωνα με στοιχεία απο μια συνομιλία που ειχε ο Στάλιν με τον Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ, κατα την διάρκεια του πολέμου, ο Στάλιν ειχε δηλώσει οτι: «Ο Γιάκοφ δεν θα ξεφύγει.. Οι φασίστες θα τον πυροβολίσουν»
Αυτο τελικά έγινε τον Απρίλιο του 1943 οταν ο Γιάκοφ πρόσπαθησε να δραπετέυσει απο ενα στρατόπεδο συγκέντρωσης βόρεια του Βερολίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ: Το ημερολόγιο ενός Γερμανού στρατιώτη. Ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού
Χίτλερ-Στάλιν-Μουσολίνι «ξαναγράφουν» την ιστορία;
Πούτιν: «Ο Λένιν θα παραμείνει στη Κόκκινη Πλατεία»