Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για μια πιο ισχυρή τουρκική προεδρία, για την οποία οι αντίπαλοί του εκφράζουν φόβους ότι θα εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση και οι οπαδοί του, ιδιαίτερα οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι, την βλέπουν ως το επιστέγασμα της προσπάθειάς του να αναμορφώσει την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Μεχμέτ Αλί Σαχίν ανακοίνωσε την ευρέως αναμενόμενη υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, υπό τα ηχηρά χειροκροτήματα των μελών του κόμματος στη διάρκεια συνεδρίασης στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
«Φυσιολογικά είναι απαραίτητο να έχει κανείς τουλάχιστον 20 υπογραφές για έναν προεδρικό υποψήφιο. Εμείς έχουμε τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος», δήλωσε ο Σαχίν απευθυνόμενος προς το πλήθος, πριν προβληθεί μια ταινία η οποία εμφάνιζε τον Ερντογάν στα νιάτα του και στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του.
Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής παρά το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο απέδωσε σε προδότες και τρομοκράτες, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές τον Αύγουστο. Αν το κάνει, θα ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του έπειτα από 11 χρονια στην πρωθυπουργία, στη διάρκεια των οποίων υπέταξε το δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση που στελεχώνονταν από υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και τον πανίσχυρο στρατό.
Η προεδρία που θα αναλάβει ο Ερντογάν εφόσον εκλεγεί, θεωρητικά δεν θα διαφέρει πολύ από το μάλλον τελετουργικό αξίωμα που κατείχε ο απερχόμενος Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ωστόσο το προσωπικό κύρος του και το γεγονός ότι θα εκλεγεί άμεσα και δεν θα διορισθεί από το κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στην πραγματικότητα μια ερμηνεία του συντάγματος που θα του δίνει ευρύτερες εξουσίες.
Ο κατάλογος των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύει τη δραματική αλλαγή που επέφερε στην Τουρκία η πρωθυπουργία του. Η παλιά ελίτ των υποστηρικτών του λαϊκού κράτους έχει ενδώσει σε δύο υποψηφίους με ισλαμιστικές καταβολές και έναν τρίτο από την καταπιεζόμενη κουρδική μειονότητα. Ουδείς διεξάγει πλέον προεκλογική εκστρατεία με αντι-ισλαμιστικό, υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους πρόγραμμα, που κάποτε ήταν η μόνη επιτρεπτή οδός προς την εξουσία.
Οι άλλοι υποψήφιοι
Ήδη ως γνωστόν τα κόμματα της Τουρκικής αντιπολίτευσης MHP και CHP (αξ. αντιπολίτευση) έχουν ορίσει ως κοινό υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές τον καθηγητή και πρώην Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου (Ekmeleddin Ihsanoglu).
Από την πλευρά του κουρδικού κόμματος έχει ανακοινωθεί οτι υποψήφιος Πρόεδρος κατεβαίνει ο συμπρόεδρος του κόμματος κ. Ντεμιτρας
Ποιος είναι ο κ. Ε. Ιχσάνογλου
Ο καθηγητής κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, με πλούσιο βιογραφικό. Γεννήθηκε το 1943 στο Κάιρο και έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία, σε διάφορες γλώσσες, για τον τουρκικό πολιτισμό, για την ιστορία της επιστήμης, για τον ισλαμικό κόσμο, για τις σχέσεις με το δυτικό κόσμο και για τις σχέσεις Τούρκων-Αράβων.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου AynSems της Αιγύπτου και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του ζωή στο Πανεπιστήμιο El Ezher.Πραγματοποίησε έρευνες και μελέτες στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Καΐρου και στη Φιλοσοφική Σχολή του ΠανεπιστημίουAyn Sems, αναφορικά με τον Οθωμανικό πολιτισμό και τη φιλολογία.
Έκανε το διδακτορικό του το 1974 στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Exeter της Βρετανίας.
Ο κ. Ιχσάνογλου, που είχε πάντα άμεση σχέση με τον Ισλαμικό και Δυτικό πολιτισμό, έγινε το 1984 καθηγητής. Αργότερα έγινε Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού. Επίσης για ένα διάστημα ήταν Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Επιστήμης και Ιστορίας. Παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Ουνέσκο και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπήρξε και μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών ιδρυμάτων και βραβεύτηκε πολλές φορές.
Την 1η Ιανουαρίου 2005, εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης και ήταν ο πρώτος που ήρθε στη θέση αυτή με εκλογές. Καθώς επίσης και ο πρώτος Τούρκος Γενικός Γραμματέας.Στα τέλη του 2013, ανέθεσε τα καθήκοντά του στον κ. Ιγιάντ Μεντενί.
Κατά τη διάρκεια που ήταν Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να καταστεί η εν λόγω οργάνωση πιο αποτελεσματική. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν, άλλαξε και η ονομασία της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης και έγινε Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας.Ο κ. Ιχσάνογλου είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνετη νίκη Ερντογάν στις προεδρικές δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις