Το βορειοκορεατικό πρόγραμμα “τρέχει” πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις, παραδέχεται ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Κορέας μετά την τελευταία -επιτυχή- εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) τύπου Hwasong-12 που προκάλεσε αντιδράσεις των χωρών της περιοχής και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειωτέον ότι η προχθεσινή εκτόξευση εντοπίσθηκε από το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί στην Νότια Κορέα, παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το σύστημα λειτουργούσε επιχειρησιακά.
Στις παραινέσεις του ΟΗΕ και στην σκληρή γλώσσα από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση παύση των πυραυλικών δοκιμών, το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ απαντά ότι οι δοκιμές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της “νόμιμης άμυνας” της Β. Κορέας έναντι της αμερικανικής εχθρότητας. Ο πύραυλος Hwasong-12 (Άρης) αποτελεί βελτίωση σε σύγκριση με τους μεγάλου βεληνεκούς Musudan και την μακρά σειρά αποτυχημένων δοκιμών τους.
Σύμφωνα με το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Κυριακή “έχει δυνατότητα μεταφοράς μιας μεγάλης πυρηνικής κεφαλής” και διέγραψε τροχιά 787 χλμ (489 μίλια) φθάνοντας σε ύψος 2.111,5 χλμ (1.312 μίλια). Στον απόηχο της πρόσφατης πυραυλικής δοκιμής της Β. Κορέας, ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον με τον νεοεκλεγέντα Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν με το θέμα της Βορείου Κορέας όπως είναι αναμενόμενο στην κορυφή της αντζέντας.
Μέχρι τότε, η Πιόνγκγιάνγκ απορρίπτει… πανηγυρικά το -ομόφωνο- ανακοινωθέν του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι “παραβιάζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα”. Ιδίως, προσθέτει, από την στιγμή που η δοκιμή έγινε με τον πύραυλο σε τροχιά τέτοια ώστε να μην διακυβευτεί η ασφάλεια γειτονικών χωρών.