Ένοπλες δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την Μοσούλη, έχουν καταλάβει 20 χωριά στα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με το Aljazeera, κατά την διάρκεια του πρώτου 24ώρου τις επιχείρησης για την ανακατάληψη του τελευταίου σημαντικού προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η στρατηγική σημασία της Μοσούλης δεν ειναι σημερινό φαινόμενο, ωστόσο για την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η Μοσούλη εχει τεράστια σημασία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε οτι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση αλλά δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί στην επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, και θα αναπτυχθούν όταν έρθει η ώρα.
Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είχαν «πετύχει τους στόχους τους» μέχρι τώρα και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ συνταγματάρχης Τζον Dorrian δήλωσε οτι είναι πολύ κοντά στην ανακατάληψη της πόλης.
Με την εναέρια υποστήριξη της υπο των ΗΠΑ συμμαχίας, η κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις έφτασαν πιο κοντά στην πόλη. Οι πυρκαγιές πετρελαίου σκοτεινιάζουν το τοπίο ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζουν την εισβολή και καθιστούν πιο δύσκολο τις αεροπορικές επιδρομές.
Γιατι όμως ειναι σημαντική η Μοσούλη;
Απο την στιγμή που την κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014, η Μοσούλη υπήρξε ζωτικής σημασίας προπύργιο στο χαλιφάτο της τρομοκρατικής οργάνωσης, με στρατηγική και συμβολική σημασία.
Διαβάστε: Γιατι έγινε η πολιορκία της Μοσούλης;
Η μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία, ήταν η πόλη από την οποία η οργάνωση δήλωσε για πρώτη φορά την καθιέρωση του λεγόμενου χαλιφάτου της.
Διαβάστε: Κρίση στο Ιράκ: Τι είναι το χαλιφάτο;
Από τότε, το ΙΚ έχει χάσει σταδιακά τις άλλες ιρακινές του πόλεις – Ραμάντι, Τικρίτ και Φαλούτζα – στις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες έστρεψαν το βλέμμα τους στη δεύτερη πόλη της χώρας τη Μοσούλη, καποτε ένα κομβικό σημείο εμπορίου με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Σήμερα, περίπου εκτιμάται οτι έχει παραμείνει ένα εκατομμύριο.
Σφοδρές Συγκρούσεις
Οι Κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα σταματούσαν προσωρινά την προέλαση τους 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, καθώς ο ιρακινός στρατός έπαιρνε τα ηνία για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης.
Ο συνταγματάρχης Khather Sheikhan των Κούρδων Peshmerga δήλωσε στο πρακτορείο Aljazeera οτι τα στρατεύματά του είχαν πετύχει τους στόχους τους και «απλά κρατάμε τις θέσεις μας» στην περιοχή Khazir.
Η ‘παύση’ των Κούρδων πραγματοποιείται μετά από μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων με αεροπορικές επιδρομές, βαρύ πυροβολικό και βόμβες αυτοκινήτων απο τη μεριά των τζιχαντιστών.
Με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου η Μοσούλη είναι η μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Η ανακατάληψη της πόλης θα ήταν μια «αποφασιστική στιγμή» στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης, σύμφωνα με το Υπούργο Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ.
Η ανθρωπιστική πρόκληση που περιμένει
Αλλά η μελλοντική μάχη – σε μια πόλη τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από ό, τι ήταν οι άλλες πόλεις που κατέβαλε το Ισλαμικό Κράτος – δε θέτει μόνο μια στρατιωτική πρόκληση, αλλά και μια ανθρωπιστική πρόκληση, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν για την έξοδο ενός εκατομμυρίων ανθρώπων.
Περίπου 4.000 έως 8.000 μαχητές του ΙΚ βρίσκονται στη Μοσούλη, ενώ οι δυνάμεις για να τους διώξουν υπολογίζονται στις 30.000, συμπεριλαμβανομένου του ιρακινού στρατού, των Κούρδων Peshmerga, σουνίτων μαχητών και των Λαϊκών Δυνάμεων – ομάδων πολιτοφυλακής Σία που έχουν πλέον επίσημο καθεστώς από τη Βαγδάτη.
Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτυχθεί σε αποστολές υποστήριξης, όπως και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες δυτικές χώρες.
Ο ιρακινός στρατός επιτίθεται στη Μοσούλη στα μέτωπα νοτια και νοτιοανατολικά, ενώ η Πεσμεργκά διεξήγαγαν την επιχείρηση τους στα ανατολικά.
Οι Πεσμεργκά, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης, δήλωσαν ότι εξασφάλισαν «ένα σημαντικό μέρος” 80 χιλιομέτρων (50 μίλια) μεταξύ της Ερμπίλ, της πρωτεύουσας τους, και της Μοσούλης, περίπου μία ώρα οδικώς προς τα δυτικά.
Al Jazeera/CNN
Απόδοση: OnAlert