Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, συναντήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιμπραήμ Καλίν, ανώτερο σύμβουλο και εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησαν ο Λευκός Οίκος και πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, επιμένουν – ειδικά όσον αφορά τη Συρία, αλλά και για άλλα ζητήματα. Η επίσκεψη και οι συνομιλίες που είχε ο ΜακΜάστερ καταγράφονται μερικές ημέρες πριν από την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία.
Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι ΜακΜάστερ και Καλίν συζήτησαν όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη, στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα. Οι δύο άνδρες «αντάλλαξαν απόψεις για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις (…), τις κοινές στρατηγικές προκλήσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή», σημείωσε. Αναφέρθηκαν επίσης «λεπτομερώς σε θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις κι εξερεύνησαν τρόπους να επεκταθεί ο κοινός αγώνας εναντίον όλων των μορφών της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι ΜακΜάστερ και Καλίν στη συζήτησή τους έκαναν μα αποτίμηση των εξελίξεων στην περιοχή, εξέτασαν τα ζητήματα που πλήττουν τις διμερείς σχέσεις και το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.
Ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε η Άγκυρα υπεισήλθαν σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα τονίσει στον Τίλερσον όταν επισκεφθεί την Τουρκία ότι οι δύο χώρες πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά τους, η οποία έχει τρωθεί. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του είπε ότι περιμένει πως οι συζητήσεις που θα έχει στην Τουρκία θα είναι δύσκολες.
Η ημερομηνία της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.
Ο στρατός της Τουρκίας συνεχίζει την ευρείας κλίμακας επιχείρηση που διεξάγει εδώ κι εβδομάδες, σε συνεργασία με σύρους αντάρτες, εναντίον της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν και άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την κουρδική αυτή παράταξη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οι YPG είναι συνιστώσα-κλειδί των δυνάμεων που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας.
Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι θα σαρώσει τους σύρους κούρδους αυτονομιστές, κάτι που ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπα τα τουρκικά στρατεύματα με τους αμερικανούς στρατιωτικούς στο πεδίο.
Τις διμερείς σχέσεις ταλανίζει επίσης η άρνηση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής μιας πολυσχιδούς θρησκευτικής οργάνωσης και πρώην συμμάχου του Ερντογάν, που ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης από μια μερίδα αξιωματικών του τουρκικού στρατού. Η Ουάσινγκτον λέει πως η Άγκυρα δεν της έχει παρουσιάσει επαρκείς κι αδιάσειστες αποδείξεις για να προχωρήσει στην έκδοσή του.