Οι ρουμανικές αρχές άναψαν το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου.
«Τα αεροσκάφη θα είναι μέρος του ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ και μαζί με την Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας θα περιπολούν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας» είπε ο κ. Μπασέσκου, μετά τη χθεσινή σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, στο Βουκουρέστι.
Στην επικράτεια της Ρουμανίας θα εγκατασταθούν και περίπου 200 πιλότοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κάλεσε την Ευρώπη να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
«Προκαλεί ανησυχία η παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε ο κ. Μπασέσκου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κάλεσε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να παραδώσουν οπλισμό στο Κίεβο για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μάχη κατά των φιλορωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.
Η απόφαση των ρουμανικών αρχών υιοθετήθηκε χθες, λίγο πριν από την έναρξη της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τις εργασίες της οποίας θα απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό η κρίση και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Ο κ. Μπασέσκου τόνισε ότι πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
«Θα θέλαμε στη Σύνοδο Κορυφής να διευκρινιστεί η θέση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι αντιμέτωποι με έναν υβριδικό πόλεμο, όπως συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία και συνέβη στην Κριμαία» τόνισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.
«Είναι ένα νέο είδος πολέμου που -οφείλουμε να αναγνωρίσουμε- είναι πολύ επιτυχημένο σε περιπτώσεις αδύναμων κρατών, στα κράτη που παραμελούν τις ένοπλες δυνάμεις τους και τις δυνάμεις ασφαλείας, στις χώρες στις οποίες η διαφθορά επηρεάζει τη λειτουργία των δημόσιων θεσμών. Υβριδικές πολεμικές ενέργειες είναι επιτυχείς σε τέτοια αδύναμα κράτη. Σε ένα ισχυρό κράτος, ποτέ δεν θα επιτύχουν» δήλωσε ο κ. Μπασέσκου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρουμανία: Ζωτικής σημασίας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα