Σε άλλες χώρες τολμούν να αγγίξουν θέματα που στην Ελλάδα ακόμη αποτελούν ταμπού. Και γι΄ αυτό πολλά στραβά και ύποπτα συνεχίζονται, χωρίς τίποτα να διορθώνεται, τίποτα να προχωρά. Η “διείσδυση” εταιρειών εξοπλισμών μέσα στις ΕΔ και μέσω αξιωματικών που σχεδόν αμέσως μετά από την αποστρατεία τους προσλαμβάνονται σε εταιρείες εξοπλισμών, είναι φαινόμενο σύνηθες στην Ελλάδα.
Είναι παράνομο; Όχι. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αξιωματικοί που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε εταιρείες εξοπλισμών είχαν “αψεγάδιαστη” καριέρα και καμία εμπλοκή με εξοπλιστικά προγράμματα της εταιρείας που είναι υπάλληλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρέσεις και κάποιες φορές “εξόφθαλμες”. Ποτέ τίποτα δεν ερευνήθηκε και όλα έμειναν σε επίπεδο …κουτσομπολιού και σχολίων.Κανείς δεν ασχολήθηκε με το λεγόμενο “λόμπινγκ” των εταιρειών εξοπλισμών, το οποίο στην Ελλάδα “ανθισε” τη “χρυσή περίοδο” των εξοπλισμών (1996-2005) και έχει αφήσει πίσω του πάρα πολλά κατάκοιπα. Και στις εταιρείες αλλά και στους…”λομπίστες”!
Πως και από ποιους προωθούνταν οπλικά συστήματα ενώ ήταν εν ενεργεία αξιωματικοί; Και πόσοι και ποιοι βρέθηκαν μετά την αποστρατεία τους στις εταιρείες των οποίων τα όπλα προώθησαν; Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί κανείς δεν τολμά να ανοίξει τέτοια θέματα.
Το «λόμπινγκ» και στην Ελλάδα περιελάμβανε και πολτικούς και «δημοσιογράφους».
Αλλού όμως τολμούν . Στη Βρετανία για παράδειγμα αποτελεί μέγα θέμα αυτές τις ημέρες το “λόμπινγκ” των εταιρειών μέσω και στρατιωτικών, με αφορμή ένα ρεπορτάζ των Times, στο οποίο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε στους πρώην στρατιωτικούς ως εκπρόσωπος εταιρείας από τη Νότια Κορέα ,η οποία ενδιαφερόταν να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βρετανία.
Ένας πρώην αρχηγός του στρατού, ένας πρώην αρχηγός του Βασιλικού Στόλου και ο πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, βρίσκονται στο στόχαστρο των βρετανικών ΜΜΕ, για την εμπλοκή τους με εταιρείες όπλων,με αφορμή το ρεπορτάζ.
Η συζήτηση άνοιξε και αποκαλύφθηκε ότι μόνο πέρυσι 230 θέσεις εργασίας σε εταιρείες όπλων καλύφθηκαν από πρώην αξιωματούχους του βρετανικού ΥΕΘΑ ή πρώην αξιωματικούς.
Το 2011 ,όπως σημειώνει ο Guardian ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 101.
Από το 1996 έως σήμερα ,υπολογίζεται ότι περίπου 3.572 αξιωματικοί έχουν προσληφθεί σε εταιρείες εξοπλισμών.
Η καταγραφή του προβλήματος ακόμη και σε αριθμούς είναι ένα πρώτο βήμα, που στην Ελλάδα δεν το ‘χουμε δει. Άρα πως να περιμένουμε ότι θα φθάσουμε και στα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ του “λόμπινγκ” ,όπως “δημοσιογράφοι” ,πολιτικοί κ.λ.π.