Το ίδιο ισχύει και για τη βασική στρατιωτική παρουσία των Βρετανών στο νησί όπως και για την UNFICYP, που δεν έχει επίσης μεταβληθεί.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει μέσα από τα ευρήματα της Ετήσιας Έκθεσης του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για το συσχετισμό στρατιωτικών δυνάμεων το 2012, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει και αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου, Άριστος Αριστοτέλους
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλους, η διαπίστωση αυτή, τουλάχιστο όσο αφορά το Κυπριακό, υποδηλοί μια σταθερή κατάσταση στο στρατιωτικό τομέα που δεν είναι άσχετη με τις ακολουθούμενες πολιτικές και τις δυνατότητες των εμπλεκομένων πλευρών.
Από την άλλη το συσσωρεμένο στρατιωτικό υλικό καθιστά το νησί εν δυνάμει επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη και τυχόν ανάφλεξή ένεκα πολιτικών εξελίξεων ή τουρκικών φιλοδοξιών θα είχε ανυπολόγιστές επιπτώσεις στην Κύπρο και σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, σημειώνει.
Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει ο κ. Αριστοτέλους, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφοροποιεί το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή και δίνει ώθηση σε νέες ευκαιρίες αλλά και σε προκλήσεις..
Όσον αφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στο στρατιωτικό τομέα στην Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι οι οριακές μεταβολές σημειώνονται πρόσφατα στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς και αφορούν κυρίως την απομάκρυνση από την ενεργό επιχειρησιακή χρήση πεπαλαιωμένων ΑΜΧ-30 και την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Τ-80U.
Επίσης, αναφέρει ότι ο περιορισμός του έτους υπηρεσίας στην Εφεδρεία στα 45 έχει μειώσει και τη δύναμη των εφέδρων στις 50.000 περίπου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε έμψυχο υλικό η δύναμη της Ε.Φ. ανέρχεται στις 12.000 και οι έφεδροι στις 50.000. Το σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της ΕΛΔΥΚ (950) ανέρχεται στις 62.950.
Η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό υπολογίζεται στις 36.000. Προστιθεμένων των 5.000 Τουρκοκύπριων ενόπλων και των 26.000 Τουρκοκύπριων εφέδρων, ο συνολικός αριθμός της δύναμης αυτής ανέρχεται στις 67.000.
Όσον αφορά στις αναλογίες δυνάμεων όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, η εκθεση αναφέρει ότι για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν τρεις Τούρκοι στρατιώτες. Ωστόσο, προσθέτει, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού αριθμού των δυνάμεων στις δύο πλευρές οι αριθμητικές αναλογίες μεταβάλλονται περίπου σε ένας προς ένα.
Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά την απόσυρση των απηρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων ΑΜΧ-30, η Εθνική Φρουρά διαθέτει σήμερα 160 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 τον προηγούμενο χρόνο. Το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης παρέμεινε καθ’ όλο το διάστημα της διαρρεύσασας δεκαετίας, αμετάβλητο στα 449 (441Μ-48Α5Τ1/Τ2 και 8 Μ-48 Α2 εκπαιδευτικά).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2,8 τουρκικά. Ωστόσο, εάν ληφθούν υπόψη και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ, η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της Ε.Φ. για κάθε 2,4 τουρκικά, καταλήγει.