Η πλωτή εξέδρα-γεωτρύπανο “West Capella” βρίσκεται ήδη στην προβλεπόμενη θέση του, στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όμως δεν είναι το μόνο σκάφος που προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητος. Πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και το Ισραήλ παρακολουθούν “διακριτικά” τα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν κάθε λόγο γι΄ αυτό μετά το “ρεσιτάλ” απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Για την ακρίβεια δεν περίμεναν το ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου για να λάβουν θέσεις στην “σκακιέρα” της Ανατ. Μεσογείου. Μάλιστα ορισμένα πολεμικά, όπως οι φρεγάτες «La Fayette» και «Languedoc» του γαλλικού Ναυτικού βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο… επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το Οικόπεδο 11, για ευνόητους λόγους. Τα γαλλικά πλοία αποσπάσθηκαν από τα καθήκοντά τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του OHE στον Λίβανο και βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας έτοιμα δια παν ενδεχόμενο. Ποιά είναι όμως τα σκάφη αυτά;
Η φρεγάτα La Fayette (F710) είναι το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης πολεμικών, σχεδιασμένων εξ αρχής με χαρακτηριστικά stealth. Tο σχήμα του κύτους και της υπερκατασκευής μειώνουν το ίχνος του πλοίου στο ραντάρ κατά 60% με αποτέλεσμα μια φρεγάτα 3.000 τόννων να παρουσιάζει ίχνος ενός πλοίου 1.200 τόννων!
Με μήκος 125 μ. τα πλοία της κλάσης διαθέτουν ως οπλισμό ένα αυτόματο πυροβόλο ΤΡ των 100 χιλ. στην πλώρη, δύο πυροβόλα τύπου F2 των 20 χιλ. και σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS) Crotale Naval CN2 καθώς και βλήματα για την προσβολή στόχων επιφανείας MM40 Block II Exocet. Επιπροσθέτως, από το πρυμναίο ελικοδρόμιο μπορεί να επιχειρήσει ελικόπτερο τύπου Panther ή NH90 αυξάνοντας δραματικά την επιχειρησιακή ευελιξία των συγκεκριμένων σκαφών.
Ακόμη πιο σύγχρονη, η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Languedoc (D653) κλάσης Aquitaine, αποτελεί βελτίωση των πλοίων της κλάσης La Fayette διαθέτοντας δοκιμασμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) SETIS που προσδίδει εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε σύγχρονης αεροπορικής και ναυτικής απειλής. Με μήκος 120 μ. και πλάτος 20 μ. οι εκτοπίσματος 6.000 τόννων φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission) ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Ναυτικού.
H Languedoc είναι το πέμπτο πλοίο που κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία DCNS ενώ τα δύο πρώτα, οι Aquitaine και Provence έχουν λάβει μέρος σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις με την Δύναμη Κρούσης 50 (Task Force 50) στον Περσικό και Αραβικό Κόλπο, μαζί με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Ο οπλισμός περιλαμβάνει εκτός του πρωραίου πυροβόλου εκτοξευτές βλημάτων MBDA Aster, εκτοξευτές υποστρατηγικών βλημάτων cruise τύπου SCALP Naval με εμβέλεια 1.000 χλμ, πυραύλους Exocet Block III και τρία αυτόματα Nexter Narwhal των 20 χιλιοστών.