Η συμφωνία Βενιζέλου – Νταβούτογλου για επισκέψεις των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ‘Αγκυρα και Αθήνα, αντιμετωπίζεται θετικά από τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά προκαλεί επιφυλάξεις και ερωτηματικά από τα πολιτικά κόμματα.
Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η χρησιμότητα των συναντήσεων του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας «θα κριθεί από το αποτέλεσμα και δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες».
Ο επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής επισημαίνει παράλληλα ότι χρειάζεται προσοχή, ώστε αυτές οι συναντήσεις να μην καταστούν το προοίμιο μιας τετραμερούς, με την οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν διαφωνία.
Το ΔΗΚΟ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, θεωρεί ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τις επαφές του εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Αθήνα, νοουμένου ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στο Κυπριακό ως κατοχική δύναμη ή ως ευθυνόμενη για το πρόβλημα».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυνατόν να προχωρήσουν ή να αποδεχθούν ενέργειες που θα εξισώνουν είτε την Ελλάδα με την κατοχική δύναμη, είτε την Κυπριακή Δημοκρατία με το παράνομο κατοχικό καθεστώς.
Απορίες, ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί στην ΕΔΕΚ η είδηση για ξεχωριστές συναντήσεις του Τουρκοκύπριου και του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική και Τουρκική Κυβέρνηση αντίστοιχα.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτηρης Παπαδάκης ανέφερε ότι ουδεμία διαβούλευση υπήρξε στο Εθνικό Συμβούλιο και διερωτήθηκε τί νόημα θα έχουν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών με την Ελληνική και την Τουρκική Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος είναι η τετραμερής, που επιδιώκει η Τουρκία από την δεκαετία του 1960, δηλαδή υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς κοινότητας και η εξίσωσή της με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Οι όποιες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας.
Η διαπραγμάτευση, ανέφερε, θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, διεξοδική και εμπεριστατωμένη. Μόνο έτσι, πρόσθεσε, «μπορεί να υπάρξει ισχυρή προοπτική για πρόοδο και επιτυχία των συνομιλιών, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων».
Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι η διευθέτηση, που φαίνεται να συμφωνήθηκε στο όνομα της ανάγκης να υπάρχει συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, «ενισχύει τη διχοτομική εικόνα και απαξιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η πρόταση θα έχει τραγικές συνέπειες, γιατί «ουσιαστικά θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, αν όχι θα εξαφανίσει από την όλη διαδικασία την Κυπριακή Δημοκρατία και θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση».
Αντίθετα, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη τη συμφωνία», υπό την έννοια ότι φεύγει ένα εμπόδιο που αφορά θέματα «στάτους», όπως είπε.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι με την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για διορισμό διαπραγματευτή ξεπεράστηκε το πρόβλημα που έθετε μέχρι τώρα η Τουρκία ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει, πρόσθεσε, «να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους, όποιοι και να είναι, όπου και να είναι, στο βαθμό που έχουν επιρροή ή έχουν στα χέρια τους το κλειδί για πρόοδο ή για τη λύση του Κυπριακού».