Η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να εμβαθύνει τις εντάσεις με τη Μόσχα μια μέρα πρίν την έναρξη της στην Βαρσοβία. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν οτι θα συναντηθούν επίσημα με τη Ρωσία στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής της συμμαχίας στη Βαρσοβία, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί σημάδι ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.
Δηλώσεις απο το Κρεμλίνο αφήνουν να εννοηθεί οτι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σχετικά με βασικά ζητήματα, όπως ειναι η Ουκρανία, η Κριμαία, η Συρία και η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας για να συζητήσουν πιθανά βήματα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» πάνω από την περιοχή της Βαλτικής (συγκεκριμένα την ασφάλεια πτήσεων) και λεπτομέρειες σε σχέση με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty.
Ο Πούτιν συζήτησε επίσης την κατάσταση στη Συρία με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.
Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών σε στήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Μόσχα υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση Άσαντ στοχεύει ενάντια σε «διεθνείς τρομοκράτες.»
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας οτι φλερτάρει με την καταστροφή τα τελευταία δυο χρόνια πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα (και αλλού) με ολοένα και πιο τολμηρούς και επικίνδυνους εναέριους ελιγμούς κοντά στο ΝΑΤΟ και σε εμπορικές πτήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας «συζήτησαν τα διεθνή προβλήματα, ιδίως, [και] αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που σχετίζονται με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης πάνω από την περιοχή της Βαλτικής, μετα την πρόσφατη συνάντηση του Πούτιν και του Φινλανδού Προεδρου Σαουλί Νινίστο που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία. » Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Ρωσίας ειχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μετακινούσε τα στρατεύματά της κοντύτερα στα σύνορα εάν η Φινλανδία αποφάσιζε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ωστόσο η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να εμβαθύνει τις εντάσεις με τη Μόσχα.
Ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι ενώ η Μόσχα χαιρέτισε την πρόσφατη «θετική» έκθεση σχετικά με τη σημασία του εκ νέου διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας παρά τις διαφωνίες, η Μόσχα «δεν μπορεί να καταλάβει τη διατύπωση της φράσης «προσάρτηση της Κριμαίας» και … «ισχυρισμούς σχετικά με την νοτιοανατολική Ουκρανία», τονίζοντας οτι «είναι απλά μια άλλη λανθασμένη ερμηνεία και εσφαλμένη διατύπωση.» Ο Πέσκοφ προσέθεσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν «σίγουρα μια ακόμη απόδειξη της επιθετικής φύσης της εν λόγω οργάνωσης.»
Εξάλλου το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, “Ναύαρχος Kuznetsov”, θα αναπτυχθεί στη Μεσόγειο από τον Οκτώβριο 2016 εώς τον Ιανουάριο του 2017 για να συμβάλει στην μάχη κατά των εχθρών του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ.
«Το Γενικό Επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη συμμετοχή των αεροσκαφών σε αεροπορικές επιδρομές κατά τρομοκρατικών οργανώσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας…”, δήλωσε πηγή στο TASS.
Αυτή η ανάπτυξη θα σηματοδοτήσει μόνο την πέμπτη ανάπτυξη του Kuznetsov δεδομένου ότι η πρώτη του ανάπτυξη ‘ηταν το 1985. Όλες οι προηγούμενες αναπτύξεις διήρκεσε μόνο λίγους μήνες και ήταν επίσης στη Μεσόγειο.
Επιπλέον, το Kuznetsov εκτοπίζει μόνο περίπου 55.000 τόνους και μπορεί να υποστηρίξει περίπου 30 αεροσκάφη. Είναι πλατφόρμα ski-jump και η έλλειψη απο καταπέλτες σημαίνει ότι τα αεροπλάνα που διεξάγουν εξόδους απο το Kuznetsov έχουν μειωμένο μέγιστο βάρος απογείωσης, και μπορεί ως εκ τούτου να φέρουν λιγότερα καύσιμα, δηλαδή το αεροπλανοφόρο θα πρέπει να επιπλέει κοντά στην ακτή.
Το Kuznetsov περιορίζεται περαιτέρω από μηχανικά προβλήματα και το γεγονός ότι πρέπει να ανεφοδιάζεται κάθε 45 ημέρες.
Σε σύγκριση, τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είναι πυρηνοκίνητα και μπορούν να παραμείνουν στη θάλασσα για παρατεταμένες περιόδους. Επί του παρόντος, το USS Dwight D. Eisenhower βρίσκεται επίσης στη Μεσόγειο στα πλαίσια της επιχείρησης Operation Inherent Resolve, την υπο των ΗΠΑ αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τις τελευταίες εβδομάδες αξίζει να σημειωθεί οτι τα επεισοδια με ρωσικά και αμερικανικά πλοία στην Μεσόγειο έχουν κορυφωθεί . Συγκεκριμένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιστατικό που πρόκειται για το δεύτερο ψυχροπολεμικού τύπου περιστατικό, μέσα σε διάστημα εβδομάδων.
Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες οτι θα ειναι επικοδομητικός ο διάλογος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας. «Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει να διαδραματίσει ένα φόρουμ σημαντικού διαλόγου» δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στους δημοσιογράφους. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για άλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής.»
Στη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας αναμένεται να συζητηθεί η ανάπτυξη των τεσσάρων ταγμάτων στην Πολωνία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Εσθονίας, της Λετονίας, και τη Λιθουανίας.
Ο Πεσκόφ δεν αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τα γεγονότα στη Συρία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 250.000 ανθρώπων και εχουν εκτοπιστεί περισσότερο από 11 εκατομμύρια.
Πληροφορίες απο: Reuters/TASS/Radio Free Europe-Radio Liberty/ΑΠΕ
Απόδοση: OnAlert