Πρακτικά οι δύο χώρες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1948. Το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει τα Υψώματα του Γκολάν -συριακό έδαφος που κατέλαβε το 1967 και προσαρτήθηκε αργότερα – σε μια κίνηση που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Ωστόσο, υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, υπήρξε μια μακροχρόνια εκεχειρία και για τα τελευταία 40 χρόνια τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έχουν υπάρξει σχετικά ήρεμα.
Τώρα οι Ισραηλινοί ηγέτες αναθεωρούν τις στρατηγικές εκτιμήσεις τους και ανησυχούν ότι οι Σύροι πρόσφυγες μπορεί να προσπαθήσουν να εισέλθουν στα Υψώματα του Γκολάν και ότι τα χημικά όπλα του Ασαντ μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια.
Η περιοχή των Δρούζων
Απο την στιγμή που ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία, μικρές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρο καθε Παρασκευή εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ασαντ στο Majdal Shams, το μεγαλύτερο χωριό των Δρούζων στο Γκολάν.
Ωστόσο, δεν έχουν λάβει μερος ολοι οι κάτοικοι.
Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στους 20.000 Σύρους που μένουν στο Γκολάν, και που ακολουθούν την θρησκεία των Δρούζων, υπάρχουν πολλοί πιστοί υποστηρικτές του Άσαντ. Αυτό έχει οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις στους δρόμους
Ιστορικά τέτοιου τύπου εξεγερσεις στο Γκόλαν σημαιναν υποστήριξη προς την οικογένεια Άσαντ.
Αξίζει να σημειώσουμε οτι ως μειονότητα στη Συρία, οι Δρούζοι, όπως και οι Χριστιανοί, ευνοούνται απο ένα κοσμικό ύφος διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Wael Tarabay σε δηλώσεις του στο BBC, η βιαιότητα των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ-Ασάντ άρχισε να αλλάζει την κοινή γνώμη. Εάν η ενότητα των Δρούζων στη Συρία κρατήσει μια ισχυρή θεση ενάντια του καθεστωτος, τότε αυτο θα συμβέι και εδώ, τόνισε.
Προγραμματίζοντας για τα χημικά του Ασαντ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα Ισραηλινοί πολιτικοί και Στρατηγοί έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν αναλόγως καθώς ο Ασαντ έχει αρχισει να χάνει την δύναμη της εξουσίας.
Ο πρόεδρος στο τμήμα Μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Εγίαλ Ζισερ εξήγησε στο BBC οτι «Η Συρία ήταν μια περιφερειακή υπερδύναμη που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος με ένα καθεστώς που δεν έχει κανένα ουσιαστικό έλεγχο»
Ο Ζισέρ εξηγεί οτι οσον αφορά το Ισραήλ ξέραμε ότι ήταν σύμμαχος του Ιράν [η Συρία] , ξέραμε ότι παρείχε όπλα στη Χεζμπολάχ και οτι υποστηρίζεται την Χαμάς, αλλά την ίδια στιγμή , αυτό ήταν ένα καθεστώς που κρατούσε τα σύνορα με το Ισραήλ ήσυχα για περίπου 40 χρόνια. Τώρα, καταλήγει ο καθηγητής, υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα.
Ο μεγαλύτερος φόβος βεβαια σχετικά με την Συρία επικεντρώνεται γύρω απο την ασφάλεια των οπλικών αποθεμάτων. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ ή παρίες ισλαμικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα προηγμένα συστήματα πυραύλων ή χημικών και βιολογικών όπλων.
Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Ντανι Γιατομ δήλωσε οτι «Αν υποθέσουμε ότι η Χεζμπολάχ είχε στην κατοχή της έναν πύραυλο του οποιου η κεφαλή ήταν εξοπλισμένη με χημικές ή βιολογικες ουσίες θα μπορούσε πολύ εύκολα να επιτεθεί στο Ισραήλ».
Αν και συμφωνα με το δημοσίευμα του BBC το Ισραήλ δεν θα μείνει απαθείς εάν υποψιαστει οτι η Συρια έχει χημικά όπλα, δεν θέλει να παρέμβει στη Συρία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Θα προτιμούσε η δράση να ήταν διεθνούς επιπέδου.
Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον ισραηλινό στρατό να χτυπήσει τις αποθήκες χημικών όπλων της Συρίας ή συνοδείες στρατευμάτων που είναι κοντά σε αυτές.
Εν τω μεταξύ στα Υψώματα του Γκολάν, τα ισραηλινά στρατεύματα σε ασυνήθιστα σημεία στις βραχώδεις πλαγιές.
Προς το παρόν, όπως και οι ντόπιοι, παρακολουθουν τα γεγονότα στη Συρία απο κοντά, γνωρίζοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να παραμείνει ήσυχη για πολύ καιρό ακόμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί το Ιράν χρειάζεται τον Άσαντ
ΒΙΝΤΕΟ: Το πιο γενναίο κορίτσι του κόσμου! Στέκεται απέναντι στους στρατιώτες και δείτε τι λέει
Το βίντεο της απαγωγής δύο ισραηλινών στρατιωτών έδωσε στη δημοσιότητα η Χεζμπολάχ