Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα της χώρας εκεί, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη όλων των βουλευτών», επεσήμανε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Καθώς οι επιχειρήσεις της εγκρίνονται από το κοινοβούλιο, οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκέπτονται τη Μπούντεσβερ, εξήγησε ο Γκάμπριελ.
«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ», υπογράμμισε.
«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο σημείο για (να μεταφερθούν) οι Γερμανοί στρατιώτες που είναι στο Ιντσιρλίκ», κατέληξε ο Γκάμπριελ.
Σύμφβνα με την berliner-zeitung.de ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε οτι «ακόμη δεν εχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση»αλλά οτι ειναι ξεκάθαρο οτι με αυτη την στάση της τουρκικής κυβέρνησης δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Να σημειωθεί οτι πηγές από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακυρώθηκε εξαιταίας «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές λίγη ώρα αφού ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση Ιντσιρλίκ εξαιτίας της άρνησης των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Γερμανούς βουλευτές να τα επισκεφθούν.
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι μια αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών μπορεί να επισκεφθεί τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι όμως και τη βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.
Παράλληλα ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών ότι χρησιμοποιούν ως πράκτορές τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία, ενώ κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει όσους Τούρκους έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.