Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
« Στη δουλειά, είμαστε όλοι το ίδιο!»
To λέει με έμφαση η επισμηνίας τεχνικού της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστασία Χριστοδούλου που συμμετείχε ως προσωπικό υποστήριξης της 341 Μοίρας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Brilliant Arrow 2013 (BAW13) στη Νορβηγία, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι στην προετοιμασία και την εξυπηρέτηση ενός ελληνικού μαχητικού δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες!
Μπορεί οι Ελληνες πιλότοι να ξεχώρισαν και πάλι σε μια διεθνή δραστηριότητα, ωστόσο η Αναστασία Χριστοδούλου ήταν, για τους ανθρώπους της επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, το »πρόσωπο» της ελληνικής αποστολής.
Και αυτό καθώς ήθελε να αναδείξει, για τους δικούς του λόγους , τις γυναίκες στρατιωτικούς ως τμήμα ενός ανδροκρατούμενου προσωπικού.
Έτσι παρουσίασαν στα ενημερωτικά δελτία του ΝΑΤΟ αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς γυναίκες από διάφορες χώρες.Μια μέρα την συγκυβερνήτη- Χειρίστρια Οπλικών Συστημάτων (wso) κ. Marjorie από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, την άλλη παρουσίασαν την Ελληνίδα υπαξιωματικό κ.ο.κ.
Η γαλλίδα είχε πάντα όνειρο να πετάξει ένα αεροσκάφος και οι γονείς της, σκέφτηκαν ότι ήταν λίγο τρελό να θέλει να το πράξει . Για την νεαρή Αναστασία , η οποία ήθελε να σπουδάσει Χημικός, ήταν πάντα ένα κρυφό όνειρο .
Ο δημοσιογράφος του τμήματος επικοινωνίας του ΝΑΤΟ περιγράφει την Αναστασία Χριστοδούλου στον χώρο εργασίας της να κάνει σήματα με τα χέρια της για να »παρκάρει » ένα ελληνικό μαχητικό F-16 κατά τη διάρκεια της άσκησης BAW13.
Συνολικά υπήρχαν πέντε γυναίκες στρατιωτικοί στην ελληνική αποστολή και η Αναστασία είναι μια από το τημ των τεχνικών .
Έχει στην Πολεμική Αεροπορία πέντε χρόνια , συμπεριλαμβανομένων τριών ετών στην στρατιωτική σχολή εκπαίδευσης (ΣΤΥΑ) . Στο γυμνάσιο ήταν ένα από τα μόλις 60 κορίτσια – από 200 μαθητές . Ως εκ τούτου , σε συνεργασία με τους άνδρες δεν είναι νέο για Αναστασία – και καμία ιδιαίτερη πρόκληση, επισημαίνει .
»Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και το (βντεοπαιγνίδι) Call of Duty » , λέει γελώντας. « Για τις γυναίκες το να διαμένουν σε ένα τέτοιο ανδρικό περιβάλλον δεν είναι εύκολο . Στη δουλειά είμαστε όλοι άνθρωποι . Είμαστε όλοι το ίδιο και έχουμε μια σημαντική δουλειά να κάνουμε » , συνεχίζει και φαίνεται πολύ άνετα μεταξύ των συναδέλφων της .
Αρχικά , οι γονείς της Αναστασίας ανησυχούσαν για το μέλλον της . Τώρα , είναι πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για το κατόρθωμά της κόρης τους . « Η πατρίδα μου είναι πολύ κοντά σε μια αεροπορική βάση . Από την παιδική ηλικία μου , γοητευόμουν πάντα βλέποντας μαχητικά αεροσκάφη και ονειρευόμουν ότι μια μέρα θα μπορούσα να είμαι ένα μέρος της οικογένειας της Πολεμικής Αεροπορίας . Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα και έγινα ένας τεχνικός στα μαχητικά αεροσκάφη » .
Ο Έλληνας διοικητής είναι ικανοποιημένος με το έργο που κάνει η επισμηνίας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που την έχουμε στην ομάδα μας – είναι πάντα ευχάριστο και ενθαρρυντικό το ομαδικό πνεύμα », είπε.
Η Αναστασία συνδυάζει τη δουλειά της με την ανθρώπινη επιστήμη και στις σπουδές Φιλοσοφίας – κάτι που όπως και η εμπειρία της στην Πολεμική Αεροπορία θα της είναι πολύ χρήσιμα.
Για να έρθουμε τώρα στην Νατοϊκή άσκηση να θυμίσουμε ότι έγινε από 26 Αυγούστου ως 5 Σεπτεμβρίου 2013, στην Αεροπορική Βάση Oerland της Νορβηγίας.
Η άσκηση διοργανώθηκε από το NATO’s Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM) και σκοπός της ήταν η εκπαίδευση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον επιχειρήσεων, προκειμένου να προετοιμαστούν ως συμμετέχοντες στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης [NATO REACTION FORCES (NRF)] της περιόδου 2014.
Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από οκτακόσια (800) άτομα και περίπου πενήντα (50) αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η 341 Μοίρα συμμετείχε με κλιμάκιο αποτελούμενο από τέσσερα (4) F-16C/D Block 50 και σαράντα (40) άτομα προσωπικό.
Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν με αεροπορικές δυνάμεις:
· Η Γαλλία με πέντε (5) Mirage-2000D και ένα (1) E-3F.
· Η Γερμανία με τρία (3) Tornado και δύο (2) C-160.
· Το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα (1) E-3D.
· Η Νορβηγία με ένα (1) DA-20, ένα (1) C-130J, τέσσερα (4) ελικόπτερα Bell-412 και έξι ως οκτώ (6 – 8) F-16 MLU.
· Η Ολλανδία με (4) F-16 MLU και ένα (1) αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού KDC-10, επιχειρώντας από τη μητρική τους βάση.
· Η Πολωνία με πέντε (5) F-16 Block 52.
· Η Πορτογαλία με πέντε (5) F-16 MLU.
· Η Τουρκία με πέντε (5) F-16 Block 30.
· Το ΝΑΤΟ JEWCS με ένα (1) DA-20.
Aκολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από την συμμετοχή των ελληνικών F 16 στην άσκηση