Τα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα για τους εξοπλισμούς και το δημόσιο χρέος που οργάνωσε η Κοινωνία Αξιών ήταν όχι μόνο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Κάποια σημεία των παρουσιάσεων των ομιλητών ήταν θα λέγαμε…ανατριχιαστικά!
Πρώτα απ΄ όλα η ιστορία της διαφθοράς στους εξοπλισμούς. Όχι δεν ξεκίνησε επί Άκη Τσοχατζόπουλου όπως σωστά επεσήμανε ο δικηγόρος πρώην νομικός σύμβουλος στο ΥΠΕΘΑ Δημοσθένης Μπακόπουλος αλλά πολύ πριν. Ας πούμε από το 1824!
Η γρήγορη ιστορική αναδρομή της μίζας που έκανε στην ομιλία του αποδεικνύει ότι κάνουμε διαρκώς τα ίδια λάθη από τα οποία λίγοι πλουτίζουν και όλοι οι υπόλοιποι τα πληρώνουν.
Ιστορία πρώτη – Φρεγάτες “Σωτηρία” και Ελπίς 1824
Ο Χιώτης έμπορος Κοντόσταυλος ανήγειρε μέγαρο, επί της σημερινής οδού Σταδίου, όπου η Παλαιά Βουλή, που θεωρήθηκε προϊόν του δανείου για τη ναυπήγηση. Ο Κοντόσταυλος καταδικάστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 3 Οκτωβρίου 1835 στην επιστροφή 104.179,28 δίστυλων. Για να αποφύγει την εκτέλεση της αποφάσεως διέφυγε στην Πόλη. Δηλαδή, αυτός που είχε μεσολαβήσει να αγοραστούν εξοπλισμοί για την Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατέφυγε στον Σουλτάνο για να μην πληρώσει τα λεφτά που καταχράστηκε! Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 επέστρεψε, η δίκη επαναλήφθηκε και απηλλάγη. Οι φρεγάτες κόστισαν τελικά σχεδόν το διπλάσιο από το αρχικά συμφωνημένο ποσόΑπό τις 816.000 λίρες που ήρθαν στην επαναστατημένη Ελλάδα ως «αγγλικά δάνεια» οι 392.000 λίρες αφορούσαν σε πολεμικές παραγγελίες. Για τη διαχείρισή τους εκ μέρους των Ορλάνδου και Λουριώτη διεξήχθη έρευνα γιατί κατηγορήθηκαν από τον Γ.Σπανιολάκη για πολυτελή ζωή, για ιδιοποίηση χρηματικού ποσού από αγοραπωλησίες μετοχών του δανείου, για σπατάλη στην ναυπήγηση πλοίων. Στις 14 Μαρτίου 1832, οι ανωτέρω εμφανίζονται να οφείλουν στο Δημόσιο Ταμείο 31.323,71 λίρες.Τελικά, μετά από μακρύ αγώνα, Ορλάνδος και Λουριώτης υποχρεώθηκαν στις 14 Ιανουαρίου 1835 από το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταβάλλουν 809.008, 18 δραχμές, απόφαση που δεν εκτελέστηκε.
Ιστορία δεύτερη – Τα “αγγλικά δάνεια” για εξοπλισμούς
Από τις 816.000 λίρες που ήρθαν στην επαναστατημένη Ελλάδα ως «αγγλικά δάνεια» οι 392.000 λίρες αφορούσαν σε πολεμικές παραγγελίες. Για τη διαχείρισή τους εκ μέρους των Ορλάνδου και Λουριώτη διεξήχθη έρευνα γιατί κατηγορήθηκαν από τον Γ.Σπανιολάκη για πολυτελή ζωή, για ιδιοποίηση χρηματικού ποσού από αγοραπωλησίες μετοχών του δανείου, για σπατάλη στην ναυπήγηση πλοίων. Στις 14 Μαρτίου 1832, οι ανωτέρω εμφανίζονται να οφείλουν στο Δημόσιο Ταμείο 31.323,71 λίρες.Τελικά, μετά από μακρύ αγώνα, Ορλάνδος και Λουριώτης υποχρεώθηκαν στις 14 Ιανουαρίου 1835 από το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταβάλλουν 809.008, 18 δραχμές, απόφαση που δεν εκτελέστηκε.
Ιστορία τρίτη – Γαλλικά αεροσκάφη πληρωμένα που δεν παραδόθηκαν ποτέ 1935
«Τα χρήματα, που συνελέγησαν από τον έρανο (υπέρ της Αεροπορίας), κατά την περίοδο 1935- Ιουλίου 1938, χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της παραγγελίας 24 αεροσκαφών ΠΟΤΕΖ 63 και 60 κινητήρων ENOLΡON… Η Γαλλική Κυβέρνηση με διάφορες προφάσεις δεν εκτελούσε την παραγγελία, η οποία ήταν κανονικότατα πληρωμένη από την τότε Κυβέρνηση, παρέδωσε δε μόνο 4 αεροσκάφη ΠΟΤΕΖ 63…».
Τι “κερδίσαμε” από τις ειαγωγές εξοπλισμών; Εισαγωγή διαφθοράς
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα όσα είπε ο κ.Μπακόπουλος για την “εισαγόμενη” από τους ξένους προμηθευτές όπλων διαφθορά.
• Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές η Ελλάδα δεν είναι η πιο διεφθαρμένη συναλλασσόμενη του διεθνούς εμπορίου στρατιωτικού εξοπλισμού
• Οι χώρες – προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού κατατάσσονται υψηλότερα από την Ελλάδα με κριτήριο την διαφθορά
• Όμως, η Ελλάδα την περίοδο 2003-2007 υπήρξε ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων. Την περίοδο 2008-2012 κατατάσσεται στην 15η θέση των εισαγωγέων όπλων. Την περίοδο 1965 – 1974 το 80% των εισαγωγών αφορά οπλισμό κατασκευής ΗΠΑ. Μετά το 1980 οι εισαγωγές όπλων από ΗΠΑ μειώνονται σε ποσοστό 42%, ακολουθούν εισαγωγές από Γερμανία περίπου 25% και έπονται άλλες χώρες με μικρότερα ποσοστά. Μαζί με την εισαγωγή εξοπλισμού ήταν φυσικό να έλθει και η εισαγωγή της τεχνογνωσίας της διαφθοράς.Η έλλειψη προϋπολογιστικού και απολογιστικού ελέγχου στις αμυντικές δαπάνες.
Διαβάστε ακόμη:
Πόσοι εξοπλισμοί -και χρήματα- χρειάζονται για αποτελεσματική Εθνική Άμυνα; Μια απάντηση
Πως θα μπει «στοπ» στις μίζες – Πρόταση για νομοθετικές παρεμβάσεις