Η επιχείρηση που άρχισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά του Ισλαμικού Κράτους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, που όμως από μόνες τους δεν θα επαρκέσουν και μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Η στρατηγική την οποία παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος έχει ως στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και τον καλύτερο εξοπλισμό των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων, καθώς και των «μετριοπαθών» σύρων ανταρτών, που θα υποστηρίζονται από μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις –εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες– «είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στους τομείς της εκπαίδευσης, των πληροφοριών και του εξοπλισμού«, δήλωσε ο Ομπάμα. Οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν επίσης τους Ιρακινούς να ενισχύσουν την Εθνική τους Φρουρά.
Ωστόσο, ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την ικανότητα των εγχώριων μαχητών στη Συρία να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από τη στρατιωτική αυτή υποστήριξη για να ανακτήσουν τον έλεγχο των εδαφών που κατέλαβε με ΙΚ.
Πόσο μάλλον που η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει επί χρόνια τον ιρακινό στρατό και τις πολιτοφυλακές, που ηττήθηκαν από το ΙΚ τον Ιούνιο. Στη Συρία, παρά τις προσπάθειες των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για να εξοπλίσουν επιλεγμένες ομάδες ανταρτών, αυτές υπέστησαν σειρά από ήττες.
«Μια στρατηγική που βασίζεται στην ύπαρξη μιας αποτελεσματικής ανταρτικής συριακής δύναμης είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο Μαρκ Λιντς, του ινστιτούτου ερευνών Center for a New American Security.
Αντίθετα με το Ιράκ, όπου ο ιρακινός στρατός και οι κούρδοι μαχητές είναι έτοιμοι να ανακτήσουν από τους τζιχαντιστές τμήματα του εδάφους, «στη Συρία, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν προσφέρουν καμία αξιόπιστη προοπτική για πολιτική ή στρατηγική νίκη», τονίζει.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η αμερικανική δύναμη πυρός μπορεί να αποδυναμώσει μόνιμα το ΙΚ. Επισημαίνουν ότι περί τις 150 επιδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Αυγούστου κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία τους απέναντι σε πιο σύγχρονες και καλύτερα οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις.
«Αυτές οι ομάδες ανταρτών έχουν γενικά σοβαρά προβλήματα όταν προσπαθούν να πολεμήσουν με συμβατικά μέσα στρατούς τεχνολογικά προηγμένους. Είναι πολύ δύσκολο γι αυτές«, δήλωσε ο Κρίστοφερ Σίβις του κέντρου έρευνας Rand Corporation. «Η αεροπορική δύναμη μπορεί να επιφέρει σοβαρές ζημιές» κατά του ΙΚ, επισημαίνει ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. Ο ειδικός αναφέρει ως απόδειξη το Μαλί, όπου οι γαλλικές αεροπορικές επιδρομές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικές πέρυσι κατά των εξτρεμιστών που είχαν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αεροπορική δύναμη θα είναι αρκετή για να τους νικήσουμε». Για να εξασφαλιστεί η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, στρατιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους μαχητές του ΙΚ στο πεδίο της μάχης, αναφέρει.
Για τον Σεθ Τζόουνς, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, η νέα στρατιωτική πίεση αν μη τι άλλο «θα κάνει δυσκολότερο τον ανεφοδιασμό» του ΙΚ στο Ιράκ.
Ωστόσο ο βομβαρδισμός της Συρίας ενέχει ένα μέρος στρατηγικού κινδύνου και πιθανόν να δημιουργήσει ένα άνοιγμα για τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Μπορεί να υπάρξουν φωνές υπέρ της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επιχείρησής της Ουάσινγκτον στη Συρία.
«Ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης στη Συρία είναι πραγματικός», τονίζει ο Τζόουνς στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα είναι δύσκολο να υπάρξει αμερικανική επέμβαση χωρίς εμπλοκή«.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ομπάμα: «Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές καταφύγιο για όποιον απειλεί τις ΗΠΑ»
Αεροπορικές επιδρομές απάντηση στον αποκεφαλισμό
Πετρέους: «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατραπούν σε αεροπορική δύναμη των σιιτικών πολιτοφυλακών»