Παραδοσιακά, η Παρέλαση της Νίκης είναι και παρέλαση-επίδειξη νέων ή αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων του ρωσικού οπλοστασίου. Στην φετεινή Ημέρα της Νίκης θα επιδειχθούν συστήματα τα οποία πέραν των επιχειρησιακών τους χαρακτηριστικών περνούν κι ένα σαφές μήνυμα: η Ρωσία δεν είναι πια όπως ήταν κάποια χρόνια νωρίτερα. Μεταξύ των 10.000 ανδρών και γυναικών που θα παρελάσουν αύριο στο πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας, θα κατέβουν για πρώτη φορά και τα ακόλουθα συστήματα-σύμβολα της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος.
Κυρίαρχη θέση θα έχουν όπλα σχεδιασμένα ειδικά για επιχειρήσεις στο απαιτητικό περιβάλλον της Αρκτικής -την βόρεια «αυλή» της Μόσχας- όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) τύπου Pantsir-SA και Tor-M2DT. Συνδιάζοντας πυραύλους και πυροβόλα, αμφότερα είναι τοποθετημένα σε οχήματα παντός εδάφους DT-30 Vityaz τα οποία υπόσχονται σημαντικά βελτιωμένη κινητικότητα των εν λόγω συστημάτων σε ανώμαλο έδαφος ενώ θα είναι και τα μοναδικά οπλικά συστήματα που θα παρελάσουν με χειμερινή παραλλαγή.
Πάνω από και όχι επί της Κόκκινης Πλατείας, το ρωσικό ακροβατικό Σμήνος «Ρώσοι Ιππότες» θα δείξει τα νέα Su-30SM στην θέση των Su-27 με τα οποία επιχειρούσαν μέχρι πέρισυ το φθινόπωρο. Πιο εύκολα στο πέταγμα εν σχέσει με τα Su-27 και με τρομερή ισχύ, τα νέα αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης κάνοντας ακόμη και τους πιό δύσκολους και απαιτητικούς ακροβατικούς ελιγμούς να δείχνουν παιχνιδάκι -με πολλά «g» φυσικά… Αντίθετα, τα «Χελιδόνια», το άλλο ρωσικό acro-team, θα περάσει πάνω από τους επισήμους και τον κόσμο με τα παλιά, πιστά, MiG-29.
Επίσης για πρώτη φορά, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα θα πετάξουν πάνω από την Αγία Πετρούπολη σε μια επίδειξη ισχύος. Περισσότερα από σαράντα ιπτάμενα μέσα (ελικόπτερα Mi-8 και Mi-26, επιθετικά ελικόπτερα Mi-35, Mi-28N και Ka-52, μαχητικά Su-27, MiG-29SMT, MiG-31BM, Su-35 και Su-34, μεταγωγικά An-12, An-26 και Tu-134) θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις σε σχηματιμό πάνω από την κεντρική πλατεία Ντβαρτσόβαγια της πόλης. Στην δε Μόσχα, αυτό που θα κάνει την φετεινή διέλευση των αεροσκαφών ξεχωριστή είναι ότι σχεδόν όλοι οι αεροπόροι που θα πετάξουν θα είναι βετεράνοι πολεμικών αποστολών στην Συρία, επισημαίνει ο Αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Βικτορ Μποντάρεφ.
Την εμφάνισή τους στο Καλίνινγκραντ θα κάνουν και τα πυραυλικά συστήματα παράκτιας άμυνας Bal και Bastion, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία στον Στόλο της Βαλτικής μόλις πριν μερικές ημέρες. Τα πανίσχυρα αυτά όπλα χρησιμοποιούν προηγμένα βλήματα Kh-35 και Oniks που μπορούν να πλήξουν μονάδες επιφανείας του αντιπάλου σε αποστάσεις μέχρι και 500 χλμ (310 μίλια) μακρυά. Παρόμοια συστήματα βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία στην Κριμαία καθώς και στις Κουρίλες νήσους στην Άπω Ανατολή και σε συνδιασμό με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 αποτελούν ένα από τα «βαριά» χαρτιά της Μόσχας. Το σύστημα Bastion δύναται να πλήξει και στόχους εδάφους -με αυτούς οι Ρώσοι χτύπησαν «βάσεις τρομοκρατών» στην Συρία τον Νοέμβριο του 2015.
Όσον αφορά το αρματικό δυναμικό, αύριο θα παρελάσει το «νέο» κύριο άρμα μάχης T-72B3M. Αν και πρόκειται για παλαιότερη σχεδίαση, το Τ-72 παραμένει με το Τ-90 η «αιχμή του δόρατος» των ρωσικών Τεθωρακισμένων Μεραρχιών μέχρι την αντικατάστασή τους από τα υπερσύγχρονα T-14 Armata τα οποία πρωτοπαρουσιάσθηκαν στην Παρέλαση της Νίκης το 2015.
Το Τ-72Β3Μ ή Τ-72Β4 όπως επίσης είναι γνωστό, αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του Τ-72Β3, διαθέτοντας επιπλέον προστασία χάρη στα πλακίδια ενεργητικής θωράκισης Relikt. Τα άρματα του τύπου διαθέτουν νέο κινητήρα ισχύος 1.130 ίππων, νέο πυροβόλο με αναβαθμισμένο σύστημα σταθεροποίησης κατά την βολή και αυτόματο σύστημα γέμισης πυροβόλου τύπου «carousel» στο δάπεδο του πύργου και στο πίσω μέρος του.
Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από τα δοκιμαστικά της Παρέλασης της Νίκης στο ακόλουθο βίντεο.