O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε γνωστό ότι «θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης» για να αποφασίσει εάν θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί τον Δεκέμβριο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει ήδη καταβάλει 3 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Το Κίεβο ελπίζει στη χορήγηση άλλων 2 δισεκατομμυριών εντός των προσεχώνε βδομάδων για να διευθετήσει τις οφειλές του προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με την καγκελάριο της γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίηση για «οποιαδήποτε ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Ελλείψει συμφωνίας στο κοινοβούλιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον νόμο περί αμνηστίας, η ηγεσία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.
Ο Σέργκι Αρμπούζοφ, προσωρινός πρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον διάλογο. «Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την εθνική σταθεροποίηση», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προσωρινής κυβέρνησης που ανέλαβε την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ και της κυβέρνησής του την Τρίτη.
Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ έκανε από την πλευρά του την εκτίμηση ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει την ισχυρή πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία και είναι πιθανόν να προσφύγει στον εκφοβισμό και σε έκνομα μέσα για να διασφαλίσει την επανεκλογή του 2015.
Επιπλέον η ουκρανική αντιπολίτευση αρνήθηκε να υποστηρίξει τον νόμο περί αμνηστίας που υιοθέτησε χθες το βράδυ το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε το Κίεβο ότι είναι πιθανόν να υπαναχωρήσει στη συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο που βρίσκεται σε έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης υιοθέτησε σε κλίμα υψηλής έντασης κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση τον νόμο για γην αμνήστευση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσερων με την αστυνομία.
Ομως η αντιπολίτευση απέσχε τις ψηφοφορίας καταγγέλλοντας τους όρους που έθεσε το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ανάμεσά τους και η εκκένωση των υπό κατάληψιν δημοσίων κτιρίων στο Κίεβο.
Ο νόμος περί αμνηστίας περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση και ειδικά με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στις μαραθώνιες συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο την έξοδο από την κρίση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ράσμουσεν: Η Ρωσία «υπεύθυνη» για τα επεισόδια στην Ουκρανία