OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γιατί η Τουρκία επέλεξε αντιαεροπορικά από τη Κίνα – Ποιος είναι ο εκβιασμός

24/10/2013 - 09:01
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
 
Το στίγμα της επιλογής από την Άγκυρα του κινεζικού αντιαεροπορικού έδωσε  καθηγητής, σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας  και από αυτό προκύπτει σαφώς ότι  η όλη ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο από μια…κεκαλυμμένη προσπάθεια εκβιασμού και για να κερδίσει κάτι …δωρεάν! Και αυτό δεν είναι άλλο από  παραχώρηση αμερικανικών Patriot!

Mιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu   ο καθηγητής, σύμβουλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ΑΚΡ και Διευθυντής του think tank, <<Institute of Strategic Thinking>> κ.  Γιασίν Ακτάι, υποστηρίζει ότι η απόφαση της Τουρκίας να προτιμήσει κινεζική εταιρεία που βρίσκεται στη »μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, δεν έχει να κάνει με πολιτική ευθυγράμμιση ενώ πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να πραγματοποιεί συμφωνίες με άλλες χώρες.
 
Φαΐ, όχι πολιτική συμμαχία

Η απόφαση της Τουρκίας για από κοινού παραγωγή αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος δεν περιέχει κανένα κρυμμένο μήνυμα τόνισε και έδωσε το παράδειγμα ενός …πεινασμένου άνδρα που προσπαθεί να βρει …φαγητό! «Η Τουρκία προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Η χώρα διαθέτει ένα φτωχό αμυντικό σύστημα και προσπαθεί να το ενισχύσει. Δεν επιδιώκει κανενός είδους πολιτική συμμαχία», είπε.
 
Όσο για τις χώρες που δεν έμειναν ικανοποιημένες με την απόφαση της Τουρκίας, ο καθηγητής αναφέρει ότι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις προσφορές τους.
 
Επίσης ο κ  καθηγητής εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι συμφωνίες ασφαλείας με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας γιατί δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου η μία χώρα εξαρτάται από τον (ξένο) παροχέα λογισμικού για τα ανταλλακτικά της. «Η Τουρκία θέλει να βγει απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ενισχύσει τις επιλογές της», πρόσθεσε.
 
Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία είχε ζητήσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ευαίσθητες συμφωνίες που εμπεριέχουν ζητήματα ασφαλείας ή πυρηνικών εγκαταστάσεων.
 
Για παράδειγμα, όταν ρωσική κατασκευαστική εταιρεία κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, η Τουρκία σε αντάλλαγμα ζήτησε Τούρκοι μηχανικοί, μαθηματικοί και φυσικοί φοιτητές να μεταβούν στην Ρωσία για σπουδές εξειδίκευσης με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ανατολίτικα παζάρια

Το ότι και το ΝΑΤΟ έχει κατά νου τα …ανατολίτικα παζάρια της Τουρκίας και τα »φτηνά κόλπα» που κάνει »και ό,τι πιάσει στο καλάθι της», προκύπτει και από σχετική δήλωση του του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, κ. Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα λάβει σοβαρά υπόψη την αντίδραση του ΝΑΤΟ προτού λάβει την τελική της απόφαση για το αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς.

Είχε ωστόσο προηγηθεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν απορρίπτοντας την κριτική που δέχεται επειδή προτίμησε την Κίνα  αντί χώρα του ΝΑΤΟ.
 
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επισκιάζει το πώς κατανοούμε την ανεξαρτησία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν ρωσικά όπλα.

Τι ρωσικά όπλα έχει η Ελλάδα
 
Μια δήλωση που εκτός των άλλων έχει ως …στόχο και την Ελλάδα που έχει αγοράσει όπλα από την Ρωσία όπως αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M 1,αντιαρματικά Kornet-E, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, χόβερκραφτ ZUBR, αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς  ΖU-23, πολλαπλούς εκτοξευτές κατευθυνόμενων πυραύλων RM-70, κατευθυνόμενα βλήματα μικρού βεληνεκούς SA-8B <<OSA>>. Επίσης η Ελλάδα έχει μετα από »δωρεά» από την Κύπρο τα αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς.S-300. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε και ενέταξε στο οπλοστάσιό της ρωσικής κατασκευής όπλα. Μάλιστα κατά την περίοδο 1997-2001 ήταν 4η προμηθεύτρια όπλων της Ελλάδας με 9%-10% της πίτας, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία. 

Διαβάστε ακόμη:

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το αντιαεροπορικό της Τουρκίας

Κόντρα Ερντογάν-Ράσμουσεν για κινέζικους πυραυλους

Τουρκία: Γιατί αγοράσαμε κινέζικους πυραύλους

Tags: ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΚΙΝΑΠΥΡΑΥΛΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13
Tayfun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tayfun: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας – «Είναι έτοιμος για υπηρεσία» [vid]

12/12/2025 - 16:27

Διαβάστε Επίσης

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Ρωσία: Νέα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο και αποθήκη πετρελαίου [vids]

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Αθηνά Οικοκομάκου και Μπρούνο Τσερέλα θα αλλάξουν χρονιά στο εξωτερικό: «Θα υποδεχθούμε το 2026 στην Αργεντινή»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε το τηλέφωνο στη Σίσσυ Χρηστίδου: «Το θεωρώ πολύ άγριο να υφίσταμαι επίθεση on air»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert