Λόγω του χαμηλού επιπέδου ζωής, η Κίνα αναγκάζεται να εξάγει. Και αυτή είναι η κινεζική οικονομία, ένα οικονομικό σύστημα προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Αυτό έχει καταστήσει την Κίνα συντριπτικά εξαρτημένη από τους καταναλωτές στη Δύση. Οι κινεζικές εξαγωγές διέρχονται από τις παγκόσμιες θαλάσσιες εμπορικές οδούς, οι οποίες κυριαρχούνται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Αυτό αναγκάζει το Πεκίνο να επενδύσει τους πόρους του για την κατασκευή ενός σύγχρονου ναυτικού για την προστασία των συμφερόντων του. Εκτός από την οικονομία και τη οικοδόμηση ναυτικού, η Κίνα αντιμετωπίζει τεράστια εγχώρια ζητήματα. Η ανατολική πλευρά της επικράτειάς της κατοικείται από αποσχιστικές μειονοτικές ομάδες.
Η μεγάλη επικράτεια της Κίνας επιβάλλει τεράστιο βάρος στην κινεζική οικονομία καθώς το Πεκίνο πρέπει να εξισορροπήσει την ευημερία στην Ανατολή με τις ανισότητες στη Δύση. Εκτός από τον εσωτερικό κατακερματισμό, η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές εξωτερικές πιέσεις από τους γείτονές της. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει ισχυρούς περιφερειακούς αντιπάλους. Χώρες όπως την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Ινδία. Ακόμα και οι μικρότεροι γείτονες δεν είναι τελείως αδύναμοι: Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Πακιστάν και Βιετνάμ θα ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση στους κινεζικούς στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους απλώς και μόνο για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.
Στην καλύτερη περίπτωση, η Κίνα θα είναι μια οικονομική υπερδύναμη και θα συνιστά μία από τις κορυφαίες εμπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Ωστόσο, πρέπει να αφιερώσει τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς πόρους μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα από τις εσωτερικές αδυναμίες και τους εξωτερικούς αντιπάλους της.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση η οποία ασχολείται με και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η Κίνα θα γίνει μία νέα υπερδύναμη στις επόμενες δεκαετίες: