Οπως σημειώνει η Daily Fax απέτυχε να εκδιώξει τα γιαούρτια Chobani από τα ράφια της αλυσίδας Tesco η ΦΑΓΕ, καθώς οι δύο βιομηχανίες μάχονται για το δικαίωμα χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι».Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «The Grocer»,που το επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση, η ΦΑΓΕ κατέθεσε μήνυση εναντίον της Chobani, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι το γιαούρτι Chobani κυκλοφορεί στη βρετανική αγορά με την περιγραφή «ελληνικό γιαούρτι» στη συσκευασία του. Η ΦΑΓΕ παρασκευάζει τα γιαούρτια της στην Ελλάδα, ενώ τα γιαούρτια που η Chobani πουλάει στη Μ. Βρετανία,
εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί της μήνυσης αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο η ΦΑΓΕ είχε αιτηθεί προσωρινής διαταγής κατά της Chobani, που θα οδηγούσε στην προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας των γιαουρτιών Chobani στη βρετανική αγορά, η οποία όμως απορρίφθηκε.
Τα εν λόγω γιαούρτια πωλούνται σήμερα μόνον στα ράφια της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας super market στη Μ. Βρετανία. Η Chobani έχει συμφωνήσει να αλλάξει εθελοντικά την επιγραφή της συσκευασίας σε «ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι», μέχρι την τελική δικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης, η ΦΑΓΕ υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αντιληφθούν λανθασμένα τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» στα προϊόντα της Chobani ως ονομασία προέλευσης. Η Chobani από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι ο όρος παραπέμπει σε στυλ και όχι σε τόπο παρασκευής.
Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ελληνικών και ελληνικού τύπου γιαουρτιών τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Μάρτιο, η Müller ξεκίνησε το ‘ελληνικού στυλ’ Müllerlight, ακολούθησε τον Μάιο με ένα ελληνικού τύπο γιαούρτι και η Danone. Οι WeightWatchers και η Yoplait Perle de Lait επίσης εγκαινίασαν πρόσφατα το νέο ελληνικού στιλ γιαούρτι τους, ενώ η Αμερικάνικη μάρκα Greek Gods - που ανήκει στην Hain Daniels – θα κάνει το ντεμπούτο της με ενα ελληνικού στιλ γιαούρτι αργότερα αυτό το μήνα.
Η διαφορά βέβαια όπως εχετε προσέξει ειναι οτι αυτες οι εταιρίες δεν επιδιώκουν να ονομάσουν το γιαούρτι τους ελληνικό αλλα το περιγράφουν ώς ‘ελληνικο στύλ’. Ο εκπρόσωπος του Chobani είπε ότι θα ήταν ανακριβές να περιγράψει τα γιαούρτια Chobani ώς «ελληνικό στυλ» καθώς αυτο δηλώνει οτι το γιαουρτι ‘πήζει τεχνητά’ όπως ισχυριζεται η Chobani. Κι εδω γεννιέται το ερώτημα: Στην Τουρκία άραγε τα γιαουρτια τα ονομάζουν ελληνικά;
Ποιος ειναι λοιπον αυτος ο ‘Τσομπάνης’;
Ο κ. Hamdi Ulukaya – που γεννήθηκε το 1971- είναι σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής και μοναδικός ιδιοκτήτης της Chobani Α.Ε. Γεννήθηκε στην Erzincan στην ΑνατολικήΤουρκία , όπου η οικογένειά του λειτουργεί ένα βουστάσιο. Μετά τις σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας , ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Albany , το 1997. Το 2005, απέκτησε από την Kraft ένα κλειστό εργοστάσιο για γιαούρτι που βρίσκεται στη Νότια Edmeston , κοντά Utica και καθιέρωσε μια νέα εταιρεία Chobani που άρχισε να παράγει …ελληνικό γιαούρτι , το 2007. Αργότερα ανοιξε ένα νέο 100 εκατομμυρίων δολλαρίων εργοστάσιο στο Αϊντάχο , και αγόρασε μια γαλακτοκομική στην Αυστραλία το 2011. Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg η καθαρή αξία της περιουσίας του εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 και Chobani είναι η καλύτερη σε πωλήσεις μάρκα γιαουρτιού στις ΗΠΑ